Main menu

header

770 8 2de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Veche vindecătoare folosită de indigenii nord-americani, buruiana Joe Pye este utilizată împotriva unui spectru larg de afecțiuni, precum și ca tonic general.

Rezolvă congestia nazală

Un manual de botanică din anul 1822 menționează buruiana Joe Pye ca purtând numele unui indigen american din Massachussets, vindecător care folosea planta pentru a trata cazurile de tifos. Astăzi, despre buruiana Joe Pye se cunoaște că este un tratament naturist eficient împotriva problemelor de rinichi, de la pietre la infecții, utilizat ca atare de indienii Cherokee. Se poate prepara un ceai din o linguriță cu plantă la o ceşcuţă cu apă clocotită. Se lasă acoperit vasul, apoi se poate consuma câte o ceșcuță la fiecare două ore, pentru creșterea fluxului urinar. De altfel, planta este renumită pentru efectul benefic în tratamentul bolii Bright, afecțiune caracterizată prin leziuni și inflamații ale structurii principale de filtrare a rinichiului. De asemenea, rădăcina și frunzele plantei stau la baza unei infuzii care se administrează împotriva febrei și congestiei nazale, notează medicinalherbinfo.org. Se poate prepara un sirop împotriva tusei, din o mână cu flori și frunze de buruiană Joe Pye care se pun într-un litru de apă și se fierb până când lichidul scade la jumătate. Se adaugă melasă și se fierbe din nou, până ajunge la consistența de sirop.

Tratează nevralgiile

Prin flavonoizii pe care îi conține, buruiana Joe Pye este redutabilă pe direcția combaterii efectelor radicalilor liberi și implicit pentru prevenirea unor boli grave, cum sunt diabetul sau afecțiunile cardiovasculare. De asemenea, planta este renumită pentru proprietatea de a trata constipația, de a stimula apetitul și pentru efectul de tonic al organismului. În același timp, buruiana Joe Pye este un excelent relaxant al sistemului nervos și are efect împotriva suferințelor generate de nevralgii sau de reumatism. Planta se poate administra sub formă de tinctură, procurată de la magazinele cu profil naturist, în reprize de până la 15 picături, dizolvate într-un pahar cu apă, arată spiceography.com.

PONT. Buruiana Joe Pye este considerată un remediu naturist de ajutor în cazuri de gută.