Main menu

header

768 8 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Fructe delicioase, cu un gust deosebit, agrișele sunt, totodată, și vedete ale medicinei tradiționale de secole, grație unei comori de nutrienți care fac din aceste frute alimente-medicament.

Sunt sărace în calorii

Agrişele au nenumărate beneficii şi din acest motiv sunt folosite în medicina tradiţională chineză din timpuri imemoriale. Acrișoare și răcoroase, sărace în calorii, sunt excelente în tarte sau în iaurturi, aducând organismului acizii citric, malic şi tartric, celuloză, calciu, fier, fosfor, pectine, potasiu, sodiu, vitaminele A, B1, B2, C, P. Potrivit unor studii derulate în Italia, extractul de agrişe încetineşte fragilizarea oaselor odată cu înaintarea în vârstă. Agrişele previn dereglările asociate cu stresul oxidativ care are loc odată cu procesul de îmbătrânire.

Reduc glicemia

Sucul de agrişe este renumit pentru îmbunătăţirea vederii, întrucât antioxidanții pe care îi conține reduc riscul de cataractă și degenerare maculară. De asemenea, consumul acestor fructe menţine rinichii sănătoşi, prevenind infecţiile urinare prin efectul diuretic, care ajută organismul să elimine toxinele, excesul de sare, apă şi acid uric. În același timp, agrişele au proprietăţi antibacteriene, sprijinind corpul în lupta împotriva infecţiilor și susţinând sistemul imunitar. Totodată, agrişele stimulează grupul de celule care secretă insulina, reducând astfel glicemia în cazul pacienţilor ce suferă de diabet. Se recomandă consumul sucului de agrişe cu un vârf de turmeric, de două ori pe zi, înainte de masă.

Înlătură rapid arsurile gastrice

Conținutul de excepție al agrișelor face din aceste fructe aliați redutabili ai detoxificării organismului, având capacitatea de a purifica sângele și, în paralel, combat anemia, fiind bogate în fier. În același timp, pe direcția afecțiunilor digestive, agrișele se remarcă datorită proprietăţilor laxative şi de relaxare, fiind astfel recomandate împotriva diareei, dar şi ca remediu natural împotriva constipaţiei. Totodată, aceste fructe înlătură rapid arsurile gastrice, atunci când sunt administrate sub formă de pudră dizolvată în lapte. Potrivit specialiștilor, agrişele ajută şi în cazul dereglărilor ficatului, pe care îl tonifică.

În medicina tradițională, agrişele sunt utilizate în tratarea candidozei cronice şi a infecţiilor bacteriene

Tartă cu bezea de agrişe

768 8 2Ingrediente: 375 g aluat de tartă, 50 g zahăr, 400 g agrişe, 2 linguri cu sirop de soc, 2 linguri cu amidon, 3 gălbenuşuri, 75 g unt la temperatura camerei. Pentru bezea: 3 albuşuri, 175 g zahăr.

Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius, iar într-o tavă de tartă cu diametrul de 22 cm se întinde aluatul. Separat, se pun zahărul, agrişele spălate şi curăţate de codiţe şi 275 ml apă într-o tigaie şi se fierb până când fructele se înmoaie. Se scurge lichidul într-un alt vas, iar din două linguri cu sirop se prepară un sos, cu ajutorul amidonului. Acesta se toarnă în restul lichidului şi se amestecă până se dizolvă complet. Se pune din nou pe foc, până se îngroaşă, apoi se adaugă gălbenuşurile, untul şi agrişele. Se toarnă totul în forma cu aluatul de tartă. La final, se bat albuşurile până se întăresc, apoi se presară zahărul şi siropul de soc. Se mixează în continuare, până când se dizolvă tot zahărul. Se aranjează bezeaua peste crema cu amidon şi se coace tarta până când devine aurie şi crocantă. Se serveşte călduţă.