Main menu

header

767 7 2de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Cu o lungă listă de afecțiuni pe care le poate trata, calendula este pe cât de spectaculoasă din punct de vedere decorativ, pe atât de valoroasă din perspectivă terapeutică.

De folos în inflamații ale urechii

Florile de calendula sunt vindecători redutabili pe direcția afecțiunilor externe. Astfel, planta este utilizată pentru reducerea durerii și inflamațiilor în hemoroizi, vene varicoase, sângerări nazale, inflamații ale urechii sau conjunctivită. Calendula este renumită şi pentru efectele de ameliorare în cazuri de cheilită exfoliativă, afecţiune a marginii roşii a buzelor, însoţită de o descuamare permanentă a epiteliului și care afectează persoanele tinere, de la 10 până la 40 de ani. Unele studii de specialitate au pus în evidență că după 15 zile de tratament cu calendula, buzele nu se mai exfoliază. De asemenea, utilizarea plantei sub formă de spray, în completarea tratamentului standard, previne infecția piciorului la persoanele cu diabet. Pe direcția inflamațiilor gingivale, studiile de specialitate menționează faptul că un tratament de șase luni cu tinctură de calendula, sub formă de gargară, a scăzut umflăturile și a redus depunerile de tartru cu circa 20%.

Reduce atrofia vaginală

Utilizată intern, calendula previne spasmele musculare, reglează ciclul menstrual și reduce febra. În același timp, planta este utilizată în cazuri de inflamații ale gâtului, cauzate de afecțiuni respiratorii, dar și ca adjuvant în ulcer de stomac și duodenal și chiar cancer, notează webmd.com. Ceaiul de calendula se prepară din o linguriță cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat cinci minute, apoi se poate consuma. Totodată, potrivit concluziilor unor cercetări extinse, utilizarea unui gel pe bază de calendula și acid lactic timp de patru săptămâni are proprietatea de a reduce atrofia vaginală, de la scăderea ritmului de subțiere a pereților vaginali până la ameliorarea unor simptome ca uscăciunea sau senzația de arsură. În plus, preparatele pe bază de calendula sunt considerate la fel de eficiente în tratarea iritației de scutec ca produsele cu aloe vera.

Calendula nu este recomandată în perioada de sarcină și de alăptare și este bine să se evite administrarea plantei înainte și după o intervenție chirurgicală cu cel puțin două săptămâni