Main menu

header

767 8 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Dau un gust incredibil prăjiturilor, dar puțini cunosc faptul că stafidele au și virtuți extraordinare pentru sănătate. Dacă vreți să vă protejați ficatul, cel mai mare inamic a tot ce ține de reziduuri alimentare, apelați cu toată încrederea la ajutorul oferit de stafide.

Reduc impactul radicalilor liberi asupra organismului

Prețuiți inima și creierul la adevărata lor valoare, spun specialiștii, iar pentru asta nu e nevoie să apelați la tot felul de medicamente scumpe, ci doar să introduceți în dieta zilnică… stafidele. Acestea sunt o bogăție de vitamine şi minerale, precum acid ascorbic, niacina piridoxină, fier, potasiu şi fosfor. Dar aceste minunate fructe uscate conţin şi foarte mulţi antioxidanţi, respectiv flavonoide şi fenoli, care au rolul de a reduce impactul radicalilor liberi asupra organismului, dar și probiotice, care ajută la menținerea unui mediu sănătos în colon.

Detoxifică ficatul

Pentru ca ficatul să funcționeze întotdeauna la capacitate maximă, are nevoie periodic de o detoxifiere. Mai ales dacă v-ați desfătat cu mâncăruri grase sau de la fast-food, consumați alcool sau ați administrat medicamente pe termen lung. Pentru a vă ajuta ficatul, aveți nevoie de o mână plină cu stafide peste care veți turna un litru de apă caldă. Fierbeți stafidele timp de două-trei minute, apoi lăsați 24 de ore să se odihnească. Preparatul se consumă dimineața, pe stomacul gol, puțin încălzit sau la temperatura camerei. Efectele apei cu stafide încep să se vadă după două zile, însă cura se va ține timp de o săptămână. În această perioadă, se recomandă o dietă bazată pe fructe și legume.

Combat hipertensiunea şi diareea

Consumul de stafide în fiecare dimineață (în jur de 30 grame) are și rolul de a ajuta la combaterea hipertensiunii. Tot stafidele sunt cele care oferă energie pentru întreaga zi și luptă cu anemia. Micuţele stafide sunt pline de complexul vitaminei B, dar și de cupru, care ajută la formarea de globule roșii. Odată ce stafidele vor ajunge în organism, stimulează peristaltismul și intestinele, iar constipația va fi doar o tristă amintire. Pe de altă parte, când aveți diaree, fibrele solubile absorb lichidele și rezolvă urgent problema. Bogate în calciu, stafidele ajută și la menținerea sănătății oaselor. În acest sens, se recomandă ca dimineața să consumați iaurt, în care să adăugați o mână cu stafide. La nivel intern, dezechilibrul pH-ului agravează artrita și mărește riscul de pietre la rinichi sau colesterol mărit. Acest lucru este înlăturat dacă veți introduce în dietă gustoasele stafide.

Salată rusească împotriva tusei

Aveți senzația că nu veți mai scăpa niciodată de tusea care nu vă dă pace? Înseamnă că nu ați auzit de salata rusească cu stafide, care face adevărate minuni. Pentru obținerea acesteia aveți nevoie de o jumătate de litru de lapte pasteurizat în care veți adăuga un pumn cu stafide. Puneți la fiert, pe foc mic, lăsați câteva minute, luați de pe foc și lăsați apoi încă o jumătate de oră pentru ca stafidele să se înmoaie cât mai bine. Consumați laptele și mâncați stafidele. Această rețetă este uimitoare și pentru a vă întări sistemul imunitar. Pentru a vă curăța rinichii și stomacul, folosiți ceaiul de stafide. În jumătate de litru de apă clocotită se pune un pumn cu stafide. Se lasă la macerat timp de o jumătate de oră. Strecurați și consumați ceaiul, iar la final stafidele fierte. Pentru un gust desăvârșit, puteți adăuga și o linguriță cu scorțișoară. Ceaiul este util și dacă suferiți de anemie.