Main menu

header

de Claudia Stan

Calcea calului sau Caltha palustris este o plantă de munte, ce preferă locurile mlăştinoase, ce mai este denumită popular şi bulbucel, scalce, capră-nemţească, leuşteanul broaştei. Micuţa vegetală a atras atenţia specialiştilor graţie puterii sale de scăpare a dependenţei de tutun.

Tratează constipaţia acută
De la calcea calului se utilizează rizomul, dar şi planta aeriană, deoarece are proprietăţi laxative, fără a produce crampe. Este extrem de utilă persoanelor care suferă de constipaţie acută. Se recomandă consumul de infuzie din calcea calului de două ori pe zi. Se ia o linguriţă cu frunzele plantei şi se pune într-o cană, peste care se adaugă apă fierbinte. De asemenea, leuşteanul broaştei este un bun adjuvant în constipaţiile cauzate de stres.

Detoxifică organismul
Calcea calului este de folos mai ales fumătorilor care doresc să renunţe la acest viciu. Substanţele conţinute de bulbucel luptă împotriva nicotinei din organism, eliberând astfel organismul de această dependenţă. În rândurile următoare vă vom da reţeta unei tincturi extrem de eficiente. Aveţi nevoie de cinci grame de flori şi tulpini de salvie, trei grame de flori de arnică, zece grame de pedicuţă, zece grame de flori şi frunze de calcea calului, cinci grame de  frunze de creţişoară, cinci grame de flori de soc şi şapte grame de coada-calului. Plantele proaspete sau uscate se macină fin şi se amestecă în dozele indicate. Se pun apoi la macerat în 100 ml de alcool şi se lasă aşa nouă zile, agitându-se zilnic. În final, tinctura obţinută se strecoară şi se păstrează într-o sticlă închisă la culoare. Se pun 15-20 de picături în apă sau în ceai de patru ori pe zi. Dorinţa de a fuma se va reduce treptat şi va dispărea simultan cu procesele de dezintoxicare a organismului.