Main menu

header

de Claudia Stan

Lumânărica-pământului (Genţiana asclepiadea), doi fraţi sau ghinţura, cum mai este ea cunoscută în popor, e o plantă cu un gust extrem de amar. Genţiana asclepiadea are flori albastre şi creşte de la câmpie şi până în zona subalpină, în fâneţe şi poieni umede, la marginea pădurilor.

Pansament gastric
Rădăcina acestei plante este folosită pentru stimularea poftei de mâncare, a digestiei, în general, a funcţiilor bilei şi ficatului, în special. Pentru creşterea apetitului la copii este indicată tinctura. Pentru cei cu vârsta de peste 10 şi 12 ani se recomandă cinci-opt  picături de tinctură înaintea meselor principale. Lumânărica-pământului, administrată intern, ca decoct, este foarte bună în eliminarea viermilor intestinali. Puneţi o linguriţă şi jumătate cu plantă mărunţită la 700 ml de apă rece şi fierbeţi 20 de minute. Se bea pe nemâncate în două etape, la interval de o oră.
De asemenea, ghinţura mai este folosită şi pentru dezintoxicarea organismului. Pentru aceasta se recomandă consumarea a cel puţin patru căni cu infuzie pe zi, iar o cură durează cel puţin 14 zile. Mai mult, băutura are rolul de a curăţa stomacul şi este considerată un pansament gastric.

Alungă oboseala
Împotriva supărărilor şi a oboselii se recomandă infuzia din lumânărica-pământului. Se iau două linguriţe cu plantă uscată şi se lasă peste noapte la macerat. Băutura rezultată se strecoară şi se pune la fiert cinci minute. Se bea o singură dată pe zi dimineaţa. Totodată, infuzia vă fereşte de răceli, holeră şi toate bolile ce ţin de imunitate. Bătrânii obişnuiesc să pună pulbere din rădăcina Genţianei în rachiu şi după două săptămâni o beau seara, pentru a provoca eliberarea căilor respiratorii. În plus, alungă şi durerile de cap.

Elimină viermii intestinali

Pulberea se obţine prin râşniţare sau prin zdrobire, păstrându-se în borcane cu filet, bine închise timp de două săptămâni. Se ia câte o linguriţă de patru ori pe zi şi se ţine sub limbă câteva minute, după care se înghite cu apă. Acest preparat este ideal pentru distrugerea viermilor de tip giardia.