Main menu

header

746 7 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Cele mai recente studii au pus în evidență capacitatea morcovilor de a susține corpul să producă celule noi, prevenind efectele nocive ale razelor ultraviolete sau instalarea cancerului de piele în urma expunerii excesive la soare.

Stopează mutațiile celulare care generează boala

Cercetătorii de la Universitatea Brown, din SUA, au pus în evidență faptul că simpla administrare de suplimente cu vitamina A nu este suficientă pentru a beneficia de toate avantajele acestei substanțe. Ideal este, în opinia experților, ca acest tratament preventiv să fie asociat cu un consum de morcovi, care sunt adevărați campioni ai producerii de vitamina A și implicit de prevenire a teribilului cancer de piele. După studierea a peste 123.000 de subiecți timp de 20 de ani, experții au concluzionat că aceia care obișnuiesc să consume morcovi în mod curent prezintă un risc cu aproape 20% mai mic de a dezvolta cancer de piele, întrucât aceste legume pot preveni mutațiile celulare care generează boala. De asemenea, și alte tipuri de cancer pot fi prevenite cu ajutorul carotenoizilor din morcovi. Studiile au certificat faptul că riscul dezvoltării cancerului pulmonar la fumătorii care nu consumă morcovi este de trei ori mai mare, iar sucul din extract de morcovi poate distruge celulele leucemice şi inhibă progresia acestora. În ceea ce privește cancerul de prostată, dietele bogate în morcovi ar putea juca un rol de protecţie împotriva bolii, potrivit unui studiu realizat de Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard.

Şanse mici de a face AVC

Potrivit oftalmologului american Jill Koury, deficitul de vitamina A afectează vederea normală. Ca urmare, corectarea acestei carențe cu ajutorul morcovilor poate restabili această funcție esențială. În același timp, morcovii sunt renumiți pentru antioxidanţii şi fitochimicalele pe care le conțin și care contribuie la reglarea nivelului zahărului din sânge, încetinirea efectelor îmbătrânirii şi îmbunătățirea funcţiei imunitare. De asemenea, un studiu recent, publicat în SUA, arată că persoanele care consumă șase morcovi pe săptămână au șanse mai mici să facă un accident vascular cerebral, comparativ cu ceilalți. Nutriționiștii recomandă consumul de morcovi atunci când organismul suferă o scădere a nivelului de hemoglobină.

PONT. Sub formă de suc, morcovii sunt excelenți pentru gravide, copii și vârstnici.