Main menu

header

746 8 3de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Atât cimbrişorul de câmp, cât şi cel de cultură conţin principii active asemănătoare, foarte importante pentru sănătate, iar acest fapt direcționează ambele plante spre scopuri medicinale variate.

Tratează tusea astmatică

Datorită uleiului volatil pe care îl conţine, din cimbrişor se prepară un ceai cu proprietăţi expectorante, care calmează spasmele căilor respiratorii, fapt pentru care este indicat a fi întrebuinţat în tratarea tusei convulsive, bronşitei, răguşelii şi tusei astmatice. Pentru a se mări efectul calmant în tuse şi bronşite, în compoziţia ceaiului de cimbrişor se pot pune frunze de pătlagină, de potbal, flori de nalbă şi rădăcină de ciuboțica-cucului. Ceaiul se prepară din două linguriţe cu plantă mărunţită, opărite cu o ceşcuţă cu apă clocotită. Lichidul se bea călduţ, de preferinţă îndulcit cu miere. Se poate folosi şi un ceai mai concentrat, preparat din trei linguri cu cimbrişor la o ceşcuţă cu apă clocotită, din care se pot lua două-trei linguri pe zi, în cazuri mai grave.

Detoxifică ficatul

Având o acţiune antiseptică remarcabilă, ceaiul de cimbrişor acţionează asupra ficatului şi rinichilor, ameliorând starea de funcţionare a acestor organe și detoxificându-le. De asemenea, ceaiul de cimbrişor, datorită uleiului volatil bogat în timol, poate fi folosit la eliminarea paraziților intestinali. Cimbrișorul este redutabil și împotriva alcoolismului. Se amestecă patru linguri cu plantă cu câte o lingură cu pelin şi ţintaură, tocate mărunt. O lingură cu amestec se infuzează două ore în 250 ml apă fierbinte şi se iau câte două linguri cu lichid, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

De folos în enterocolite, constipație, aerofagie

Principiul amar din cimbrișor, în asociaţie cu alte substanțe chimice din această plantă, dau ceaiului proprietăţi stomahice şi stimulente, care îl fac un bun tonic în cazul anemiilor. Totodată, pe linia afecțiunilor digestive, ceaiul de cimbrișor poate fi de un real folos în cazuri de enterocolite, enterite, dureri de stomac, dispepsii nervoase, crampe abdominale, constipaţie, aerofagie, meteorism intestinal, hemoragii interne, hemoroizi. În plus, băile aromatice cu ulei de cimbrişor tonifică sistemul vegetovascular, majorează tensiunea arterială la hipotonici, favorizează curăţarea organismului de reziduuri, alină durerile menstruale, elimină procesele inflamatoare ale aparatului urogenital.

Cimbrișorul este binecunoscut pentru proprietatea de a combate stările de oboseală cronică și accesele de depresie

Salvează tenul cu predispoziţie acneică

Extern, cimbrişorul poate fi întrebuinţat în băi aromatice care liniştesc sistemul nervos sau durerile provocate de reumatism şi gută. Datorită proprietăţilor sale antiseptice, poate fi folosit în plăgi purulente şi alte infecţii ale pielii. De pildă, pentru tratarea tenului gras, cu predispoziție acneică, dar și a unor probleme cum sunt ulceraţiile tegumentare, rănile, furunculele, abcesele sau arsurile, se prepară o infuzie din 20 g plantă la 500 ml apă, cu care se fac comprese de 15-20 de minute.