Main menu

header

746 9 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Minunată plantă ornamentală și cu o aromă specială a frunzelor, care i-a făcut loc în gastronomie, portulaca este și un vindecător al lumii verzi.

Calmează inflamațiile faringelui

Portulaca se află de mai mult timp în atenția specialiștilor, care îi studiază proprietățile. Astfel, s-a descoperit că petalele florilor conţin acid betulinic şi betaxantină, iar părţile aeriene au în compozi- ţie carotenoizi, acizi polifenolici, flavonoide, polizaharide. În medicina tradiţională orientală, portulaca este folosită pentru ameliorarea durerilor în gât și pentru calmarea inflamațiilor la nivelul faringelui. De asemenea, în medicina tradiţională thailandeză, sucul proaspăt din frunze şi tulpini de portulaca este aplicat extern în cazul muşcăturilor de insecte, al arsurilor şi al erupţiilor cutanate, notează pfaf.org. Totodată, întreaga plantă este cunoscută ca având efect depurativ.

Adjuvant în ciroză umedă

În medicina tradițională chineză, portulaca este utilizată pentru a trata diverse tumori, precum și în tratamentele pentru hepatită şi ciroză umedă. Totodată, studii recente au confirmat eficacitatea acestei plante asupra sistemului imunitar, în prevenirea aterosclerozei, precum şi efectul său antibacterian. Alte cercetări care s-au concentrat asupra fenolilor pe care îi conţine planta arată că aceştia pot avea acţiuni antioxidante mai mari decât cei din vitaminele convenţionale C şi E. Demn de menționat este faptul că portulaca este foarte bogată în acizi Omega 3, ceea ce recomandă consumul plantei împotriva riscului de afecțiuni coronariene, accidentului vascular cerebral, precum și a dezvoltării autismului și ADHD la copii, punctează nutrition-and-you.com.

Frunzele vindecă scorbutul

Portulaca are comestibile frunzele şi seminţele, care se consumă crude, fierte sau murate. Deoarece are o consistenţă mucilaginoasă, planta este utilizată în diverse preparate. Seminţele pot fi şi măcinate, devenind o pulbere care este utilizată în supe sau este adăugată în cereale, arată naturalmedicinalherbs.net. Datorită conţinutului foarte mare de fier şi de vitamine, frunzele au fost, de asemenea, consumate ca legume, dar au fost folosite şi pentru a-i vindeca pe cei bolnavi de scorbut. Totodată, prin conținutul mare de vitamina A, frunzele de portulaca sunt recomandate pentru menținerea acuității vederii.

Combate efectele substanţelor depresive din creier

O singură porţie de portulaca aduce organismului necesarul zilnic de vitamina E. Totodată, planta este şi una dintre sursele cele mai bune de magneziu. O cană cu frunze de portulaca furnizează necesarul minim, de 450 mg. În plus, planta conține substanţe antidepresive și reprezintă o excelentă sursă de calciu, potasiu, fenilalanină şi triptofan, toate fiind cunoscute pentru capacitatea lor de a combate efectele substanţelor depresive din creier. De asemenea, portulaca este de folos în prevenirea osteoporozei - o cană cu plantă proaspătă furnizează peste 2.000 mg calciu.

Portulaca se consumă crudă, asezonată cu ulei de măsline şi oţet, sau se sotează în puţin unt