Main menu

header

746 9 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Condiment omniprezent în gastronomia întregii lumi, leușteanul are nu doar o aromă deosebită și un gust minunat, ci și o mulțime de proprietăți care îl recomandă pentru sănătate.

Tămăduitor străvechi al diferitelor plăgi

Leușteanul este vedetă pe lista alimentelor-medicament, fiind bogat în vitaminele A, B şi C, acizi organici, săruri minerale, uleiuri eterice. Medicii din Grecia Antică au fost primii care au lăsat însemnări despre efectele benefice ale frunzelor verzi ale leuşteanului. În medicina populară românească, leușteanul a rămas de-a lungul timpurilor plantă tămăduitoare pentru bolile de piept, digestive şi pentru diferitele plăgi. Astfel, graţie proprietăţilor terapeutice, leuşteanul este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor respiratorii - răceală, gripă, dureri în gât şi amigdalită. Se poate face gargară cu infuzie fierbinte de frunze uscate de leuştean, iar faringitele şi laringitele se tratează prin consumul de frunze proaspete de plantă.

Ameliorează senzaţia de greaţă

Leușteanul este de veacuri un remediu eficient împotriva anorexiei, iar ceaiul preparat din seminţe de leuştean - o linguriță la o cană cu apă fierbinte - calmează rapid durerile de stomac. Totodată, balonarea poate fi combătută prin administrarea înainte de masă a trei-şase linguri cu infuzie de frunze de seminţe de leuştean, iar sindromul colonului iritabil şi colita se ameliorează prin consumul de leuştean proaspăt sau al unei căni cu infuzie de frunze de leuştean, preparată din o linguriță cu plantă la 250 ml apă fierbinte, administrată de două ori pe zi. Totodată, este binecunoscut faptul că greaţa şi dischinezia biliară trec repede dacă se mestecă două frunze proaspete de leuştean înainte şi după masă.

Dizolvă calculii renali

Medicina tradițională menționează leușteanul pe lista plantelor care au efect împotriva afecțiunilor endocrine, renale și ale aparatului urinar, iar cercetările moderne au confirmat aceste proprietăți. Un studiu realizat în Germania a relevat faptul că sucul proaspăt de leuştean, obţinut din zece linguriţe cu plantă, combinat cu o cană cu suc de morcov, ajută la dizolvarea calculilor renali şi previne formarea lor. Totodată, uleiul esențial obţinut din leuştean, care se poate procura din magazinele naturiste, scade tensiunea arterială. De asemenea, leușteanul este redutabil pe linia combaterii circulaţiei periferice deficitare. Se consumă proaspăt, câte 10-25 de grame pe zi, iar efectul este de dilatare a vaselelor de sânge, planta ajutând la îmbunătăţirea irigării unor zone ale corpului cum ar fi mâinile, picioarele, urechile. Iar pentru ameliorarea durerilor de cap şi chiar a migrenelor puternice, se mestecă îndelung câteva frunze proaspete de leuștean, care nu doar calmează suferința, ci și reduce senzaţia de vomă asociată cu migrena.

Leușteanul nu are contraindicații, putând fi consumat de copii și de femei gravide

Pastă de leuştean

746 9 2Ingrediente: leuștean, sare, ulei.

Mod de preparare: se curăţă leuşteanul, frunzele se pun în blender şi se toacă mărunt, se adaugă sare după gust și ulei până se formează o pastă. Se pune în borcane, cu puțin ulei deasupra, se înfiletează capacele şi se păstrează la frigider.