Main menu

header

745 8 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Plantă medicinală cunoscută și apreciată încă din Evul Mediu, măturicea este rezistentă, omniprezentă în zona temperată și aduce numeroase variante de tratament organismului afectat de diverse boli.

Alină suferințele provocate de sciatică

Măturicea era una dintre plantele medicinale utilizate frecvent la curtea Regelui Henric al VIII-lea al Angliei, suveranul utilizând-o împotriva efectelor nocive ale exceselor sale alimentare asupra ficatului. De asemenea, secole la rând, măturicea a fost de ajutor împotriva suferințelor provocate de gută, sciatică și alte dureri ale membrelor și articulațiilor. Se poate utiliza, la recomandarea specialistului, infuzia preparată din o linguriță cu muguri de plantă uscați la 200 ml apă clocotită, administrată de două ori pe zi.

Echilibrează activitatea inimii

Măturicea este o plantă medicinală renumită pentru capacitatea de a acționa benefic în cazuri de afecţiuni ale miocardului - aritmie, tahicardie, nevroze cardiace, extrasistole. Totodată, planta revigorează structura nervoasă a inimii, datorită sparteinei din componenţa sa. Se poate administra sub formă de tinctură, preparată din muguri proaspeți, zdrobiți, la care se adaugă alcool (o treime din volum), iar după șapte zile de macerare se strecoară și se pune în sticluțe mici, închise la culoare, notează healthbenefitstimes.com.

Benefică în hemofilie

Date fiind proprietățile sale de antiinflamator, măturicea poate fi de folos în crize de astm, iar calitățile sale diuretice o recomandă pentru stimularea eliminării urinei și combaterea hidropiziei cronice. Totodată, planta este benefică în hemoragii diverse şi hemofilie, susținând și contracțiile uterine. Se poate administra sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu plantă uscată la 150 ml apă fierbinte. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară și se consumă până la trei cești pe zi.

Mugurii de măturice pot fi adăugați în salate, iar semințele prăjite ale plantei sunt folosite în multe părți ale lumii ca înlocuitor de cafea