Main menu

header

de Elena Şerban

Am fost învăţaţi de mici că delicioasele citrice sunt bune în orice condiţii: pentru consum (crude sau suc), pentru coajă (folosită la prăjituri) sau pentru înmiresmat încăperile.

Iată totuşi că există un fruct ce face parte din familia citricelor şi care nu este indicat într-o anumită situaţie. Este vorba despre grepfrut, care nu trebuie mâncat (nici proaspăt, nici sub formă de suc) atunci când urmaţi un tratament cu anumite medicamente.
De aceea, să nu vă mire dacă veţi citi pe prospectul unor medicamente: „Nu consumaţi grepfrut în perioada tratamentului”.
Motivul atenţionării îl constituie furanocumarinele ce se găsesc în alcătuirea acestui fruct.

Are efecte secundare în combinaţie cu unele medicamente
Conform cercetătorilor, furanocumarinele sunt substanţe chimice ce par să influenţeze modul în care organismul reacţionează cu câteva medicamente: hipocolesterolemiante, unele antihistaminice, medicamente folosite pentru disfuncţia erectilă şi antihipertensivele. În mod normal, absorbţia intestinală a acestor medicamente este parţial blocată de o enzimă intestinală. În cazul furanocumarinelor, se pare că acestea barează acţiunea acestei enzime, permiţând să intre în organism concentraţii mai mari de medicamente, ce pot avea efecte toxice asupra organelor interne.
O dată cu identificarea furanocumarinei, responsabilă de efectele secundare în combinaţie cu unele medicamente, cercetătorii speră să poată găsi şi alte alimente ce conţin această substanţă.
De asemenea, pentru pastilele ce se absorb mai greu la nivel intestinal, furanocumarina poate fi adăugată la comprimate, pentru a îmbunătăţi absorbţia intestinală a acestora.