Main menu

header

744 7 3de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Fiind unul dintre cele mai populare condimente din lume, muştarul este cunoscut din cele mai vechi timpuri şi este folosit atât ca remediu pentru diferite suferinţe interne sau externe, precum și ca afrodiziac şi mirodenie-condiment. Prezenţă obișnuită pe mesele oamenilor din toată lumea, muștarul negru are nebănuite proprie- tăți terapeutice.

De ajutor în pneumonie şi angină pectorală

Semințele de muștar de culoare cafenie-neagră sunt o comoară de substanțe benefice, puternice și eficiente. Au în componenţă substanţe antibiotice, bactericide, aminoacizi, sinigrină (un compus care se regăsește şi în rădăcina de hrean), minerale importante, vitamine, ulei volatil. Făina de muștar negru, obținută din râșnirea electrică a boabelor, este renumită, sub formă de băi locale, în răceli, gripă, bronşită, pneumonie, angină pectorală, tuse convulsivă. De asemenea, amestecul dintre făină de muştar negru şi apă călduţă eliberează ulei volatil care generează o cantitate mare de căldură, datorită substanţelor din componenţa seminţelor de muştar, care sunt un remediu natural benefic şi în cazul circulației periferice deficitare - mâini şi picioare reci -, fiind, în același timp, o soluţie şi pentru diferite probleme ale pielii. Amestecul se realizează din 250 g făină de muştar negru la o cadă cu apă, pentru o baie generală. Făina se pune într-un săculeţ de pânză, apoi într-un vas cu doi litri de apă călduţă și totul se toarnă în cadă. Baia nu trebuie să depăşească 15 minute.

Rezolvă nevralgiile

Muştarul negru sub formă de pudră tratează reumatismul şi nevralgiile. Cataplasmele au efecte emetice, diuretice, carminative și se pot utiliza cu mare efect în cazuri de inflamaţii articulare, nevralgii, alergii reumatice, degerături, cefalee, gută. Cataplasmele se realizează din 150 g făină de muştar negru care se omogenizează cu apă călduţă până se formează o pastă groasă. Aceasta se pune între două bucăţi de tifon şi se aplică pe zona dureroasă. Este bine ca pielea să fie unsă înainte cu ulei sau cu cremă. Compresa se menține 15 minute, iar în cazul în care reacția de respingere este prea puternică, se îndepărtează. Pentru a depăși acest efect revulsiv și totuși a beneficia de proprietățile cataplasmelor, făina de muştar negru se poate folosi combinată cu făină integrală de grâu sau de in şi apă călduţă.

Utilizarea excesivă a compreselor cu făină de muştar negru poate provoca leziuni ale pielii

Reglează tranzitul intestinal

Muştarul negru este bogat în vitamina C, fier şi potasiu, stimulează activitatea rinichilor, contribuie la eliminarea toxinelor din organism şi are acţiune antiseptică. În aceste condiții, muștarul negru introdus în alimentație ajută la păstrarea siluetei, la îmbunătăţirea tranzitului intestinal, scade presiunea arterială și este studiat din perspectiva combaterii cancerului, întrucât conține anumiți compuși care împiedică formarea celulelor tumorale.