Main menu

header

de Elena Şerban

Artemisia vulgaris, cunoscută popular sub numele de peliniţă, este o plantă de la care se folosesc vârfurile de muguri. Acestea trebuie recoltate în momentul în care planta înfloreşte. Principalele ingrediente conţinute de peliniţă sunt principiile amare şi uleiurile volatile: camforul şi thujonul.

Alungă halena
Camforul şi thujonul acţionează atât ca antiseptice, cât şi ca fungicide. Despre peliniţă (nu confundaţi cu pelinul!) se ştie că este o bună combatantă a halenei (respiraţiei urât mirositoare), dar şi a neplăcutei senzaţii de greaţă. De asemenea, preparatele pe bază de peliniţă stimulează secreţiile gastrice, dar şi pe cele ale vezicii biliare. Cele mai utilizate produse pe bază de peliniţă sunt ceaiul şi vinul. Ceaiul se prepară dacă turnaţi peste o linguriţă cu muguri 250 ml de apă clocotită. După ce lăsaţi la infuzat (acoperiţi cana cu o farfurioară) timp de zece minute, beţi ceaiul călduţ. Aveţi grijă ca, înainte de consum, să strecuraţi cu atenţie! Pentru eficienţă este nevoie ca pacientul să bea maximum trei căni pe zi.
Deşi e un vin medicinal, consumul lui poate ieşi la testul cu alcooltestul. Aşadar, dacă aveţi de gând să şofaţi, nu beţi vin de peliniţă! Pentru a obţine vinul de peliniţă amestecaţi circa 50 g de muguri de vârfuri de peliniţă cu 250 ml de vin alb. Beţi înainte de masă un pahar din acest vin.

ATENŢIE! Femeile însărcinate nu trebuie să bea, sub nicio formă, preparate pe bază de peliniţă!