Main menu

header

740 7 1de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe

Celebrul nutriționist britanic Rick Hay explică de ce extractul din roșii, care este testat în prezent pe subiecți umani, poate reprezenta soluția viitorului pentru menținerea sănătății inimii.

Roșiile mențin acuitatea vederii

Consumul de roșii este extins pe scară largă, iar experții nu contenesc să ridice în slăvi certele calități nutriționale ale acestui fruct omniprezent în nenumărate feluri de mâncare și gătit într-o mare varietate de maniere. Roșiile aduc organismului o cantitate semnificativă de nutrienți extrem de importanți. Astfel, pota- siul previne atacul vascular cerebral, vitamina K este esențială pentru vindecarea rănilor și coagularea sângelui, carotenoizii mențin acuitatea vederii și previn apariția cancerului de piele, iar dintre ei, celebrul licopen este o adevărată comoară. „Licopenul din tomate este un superantioxidant, care susține sistemul imunitar și este studiat din perspectiva luptei cu efectele prostatei și a urmărilor benefice asupra sistemului osos”, punctează Hay. În același timp, consumul regulat de roșii micșorează nivelul inflamațiilor din organism și s-a dovedit de un real folos în lupta cu obezitatea.

„Medicul a fost uimit de starea arterelor mele”

Date fiind toate aceste proprietăți, roșiile au intrat în atenția specialiștilor de la Universitatea Cambridge, care au gândit crearea unui supliment pe bază de licopen, care să fie de folos în lupta globală împotriva ucigașului numărul unu - bolile cardiovasculare. S-a pornit de la constatarea că popoarele din zona mediteraneeană, care consumă foarte multe roșii, prezintă într-o mai mică măsură afecțiuni ale inimii cum sunt hipertensiunea sau atacul vascular cerebral. Așa a apărut „pilula din tomate”, care a ajuns aproape de cei cinci ani de testare umană, iar rezultatele sunt confirmate de participanții la experiment. Colin Grundon are astăzi 76 de ani și afirmă că în urma consumului zilnic al acestui supliment are mult mai multă energie, se simte mai tânăr cu decenii și, în plus, atunci când a avut nevoie de o angioplastie, „medicul s-a declarat uimit de starea excelentă a arterelor mele”. Colin și-a sfătuit și soția să ia acest supliment, iar analizele acesteia au relevat aceeași stare bună a sistemului cardiovascular, notează „Daily Mail”.

Un consum regulat de suc de roșii are capacitatea de a scădea nivelul de colesterol „rău“ și de a reduce tensiunea arterială în doar opt săptămâni

Licopenul furnizează beneficii importante

Pentru a vedea rezultatele imediate ale „pilulei cu tomate”, specialiștii britanici au testat produsul pe un eșalon-pilot de 72 de persoane. Rezultatele au arătat efectele acestui tip de supliment. Potrivit expertului Joseph Cheriyan, care a condus cercetarea, „s-a demonstrat foarte clar că licopenul îmbunătățește semnificativ activitatea arterelor persoanelor vârstnice sau a celor care suferă de o afecțiune cardiovasculară. Acest supliment nu poate înlocui medicația prescrisă în cazuri de boli de inimă, dar poate furniza importante beneficii”.