Main menu

header

de Ana Trifan

Înaintarea în vârstă înseamnă şi albirea inevitabilă a podoabei capilare. Părul funcţionează ca un fel de anexă a pielii. Este compus din acelaşi tip de celule ce apar în compoziţia stratului extern al pielii. Creşte din foliculi, ce îşi au baza în epidermă. Glandele sebacee din scalp secretă o substanţă uleioasă, numită sebum, necesară hrănirii, strălucirii şi sănătăţii părului. Trebuie să ştiţi că, în ciuda reclamelor pe care le vedeţi şi le auziţi zilnic, părul nu poate fi hrănit de la exterior, ci doar prin scalp, de la rădăcină, prin sânge.

Alimentaţia greşită şi stresul, cauzele principale
Alimentaţia greşită şi stresul sunt două cauze principale ce duc la albirea părului. Lipsa vitaminelor B, lipsa fierului sau a iodului din alimentaţia dumneavoastră sunt factorii care contribuie la încărunţirea prematură. Îngrijorările şi stresul produc o tensiune foarte mare în scalpul capului, iar aceasta se combină cu lipsa de vitamine şi de nutrienţi necesari pentru a avea un păr sănătos. De aici apar şi problemele.

Moştenire genetică
Alte cauze ale albirii premature a părului sunt un scalp căruia nu i se asigură o bună igienă, alături de o serie de obiceiuri nocive pentru sănătatea acestuia: spălarea părului cu apă excesiv de fierbinte, uscarea cu foehnul şi vopsirea părului. Încărunţirea poate avea şi o componentă ereditară. Dacă cineva din familia dumneavoastră a albit de tânăr, este foarte probabil ca şi dumneavoastră să păţiţi acest lucru.

Agrişa indiană preîntâmpină albirea
Mai puţin cunoscută la noi în ţară, dar foarte apreciată în India, ţara din care provine, Emblica offcinalis, numită şi Amla sau agrişă indiană, este o plantă bogată în proteine vegetale, minerale şi vitamine. Ea are un efect benefic în ceea ce priveşte stoparea procesului de încărunţire, dar şi în alopecii. Emblica officinalis este un tonic foarte bun, ce stimulează creşterea părului şi pigmentarea acestuia. Bucăţi din fructele acestei plante trebuie fierte în ulei de cocos până devin sfărâmicioase. Uleiul înnegrit obţinut în urma fierberii este foarte bun împotriva albirii părului.
Puteţi să lăsaţi fructe de Emblica officinalis peste noapte într-un vas cu apă. Lichidul obţinut are, de asemenea, un efect tocnic asupra podoabei capilare. Folosiţi-l la ultima clătire, când vă spălaţi părul.
Masarea în fiecare seară a scalpului cu o soluţie preparată dintr-o lingură cu suc de Emblica officinalis, o lingură cu ulei de migdale şi câteva picături de suc de lămâie s-a dovedit benefică în tratarea şi în prevenirea încărunţirii premature.
Agrişa indiană se găseşte la magazinele de produse naturiste sub formă de ceaiuri, capsule sau fructe uscate.

Ştirul, tonic pentru scalp
Ştirul (Amaranthus retroflexus) este un remediu natural care şi-a demonstrat eficacitatea în problemele legate de podoaba capilară. Tăiaţi mărunt frunzele de ştir şi apoi pisaţi-le, astfel încât să obţineţi cât mai mult suc. Aplicaţi acest suc pe scalp, masând. Vă ajută să vă păstraţi culoarea părului şi îl păzeşte de albirea prematură. De asemenea, stimulează creşterea părului şi-l păstrează mătăsos.
Ştirul este considerat la ţară o buruiană, găsită peste tot. În afara faptului că funcţionează ca un tonic pentru păr, ştirul este recomandat în aneminii şi depresii, fiind bogat în magneziu şi ajutând la buna funcţionare a sistemului nervos.

Vitamina B vs părul sur
Ca să vă asiguraţi că nu vă vor apărea fire albe mai repede decât ar trebui, încercaţi să aveţi o alimentaţie bogată în complexul de vitamine B (în special vitamina B5). În farmacii sau în magazinele de produse naturiste le veţi găsi sub formă de B Complex şi în asociere cu alte vitamine şi minerale. Vi le puteţi asigura însă şi consumând cu regularitate ficat şi drojdie.
Elementele din cadrul complexului de vitamine B ce acţionează împotriva încărunţirii pot fi produse şi de bacteriile sănătoase, în tractul intestinal. Pentru ca acest lucru să se întâmple, nu uitaţi să consumaţi zilnic iaurt integral şi să luaţi o linguriţă cu drojdie proaspătă înainte de fiecare masă.
Ca să nu vă treziţi că aţi încărunţit înainte de vreme, ar fi cazul să evitaţi produsele pe bază de făină albă (pâinea, pastele, dulciurile de patiserie etc.), băuturile carbogazoase sau gemurile. Aceste produse, numite de cercetători şi „devitalizante”, nu fac decât să vă lipsească de energie, să provoace riduri, să urâţească pielea, să încărunţească părul şi să vă îmbătrânească.

Untul făcut din lapte de vacă are calitatea de a preveni încărunţirea. Cu o bucăţică masaţi de două ori pe săptămână rădăcina părului

Curry dă rezistenţă firelor

Consumul de curry ca şi condiment în mâncăruri previne pierderea culorii părului. Frunzele de curry au proprietatea de a stimula rădăcina părului, dând vitalitate şi rezistenţă firului. Noile fire de păr vor creşte mai sănătoase şi vor avea pigmentul lor natural.
Puteţi fierbe frunze tocate de curry (le găsiţi în magazinele alimentare, la raionul de condimente) în ulei de cocos (se poate achiziţiona de la magazinele de produse naturiste). Soluţia obţinută acţionează ca un excelent tonic, ce stimulează creşterea părului şi readuce pigmentul natural al firului.