Main menu

header

735 6 4de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Un fruct deosebit, mai puțin cunoscut în emisfera nordică, dar foarte apreciat în Australia, Filipine și insulele din Oceanul Pacific, hala abia acum începe să releve din perspectivă științifică beneficii pentru sănătatea omului pe care nativii din locurile în care crește le cunosc de generații.

Calmează crampele menstruale

Hala este un fruct cu aspect inedit, asemănător, la gust, cu ananasul și este compus din conuri, verzi la extremitate și galben-portocalii spre interior. Partea oranj este cărnoasă, iar cea verde are o consistență fibroasă. Pe de o parte, consumul miezului fructului este un curățător natural al danturii, fructul fiind consumat după fiecare masă în acest scop de indigeni. Pe de altă parte, și fibrele din care este compusă partea verde sunt folosite adesea pe post de ață dentară. Un alt avantaj al prezenței hala în meniu este ameliorarea unor dureri acute, cum sunt cele menstruale. Și asta întrucât fructul conține vitamine și minerale care contribuie la calmarea crampelor, precum și la eliminarea migrenelor sau scăderea în intensitate a unor dureri generate de afecțiuni cronice, arată drhealthbenefits.com.

Nu permite îngroșarea arterelor!

Hala curăță sângele și vasele sangvine, consideră de veacuri populațiile unde crește acest fruct, iar cercetările recente relevă capacitatea acestui rod de a contribui la prevenirea îngroșării arterelor și implicit apariția afecțiunilor cardiace, inclusiv atacul vascular cerebral sau infarctul. De asemenea, fructul este un excelent diuretic, generând creșterea debitului de urină și implicit o mai bună eliminare a toxinelor din organism. În plus, prin conținutul de vitamine și calorii, hala combate stările de slăbiciune sau scăderea capacității de efort.

Apără colonul de acumularea de toxine

Ca multe alte fructe, mai ales tropicale, hala este un campion al aportului de fibre. Ca urmare, îmbunătățește digestia, apără colonul de acumularea de toxine și echilibrează funcția digestivă. Totodată, hala este celebru în întregul areal hawaian pentru proprietatea de a induce relaxarea sistemului nervos, de a conferi calm, bună dispoziție și optimism. Dată fiind concentrația de substanțe benefice din acest fruct, se poate spune că studiile care se desfășoară în prezent nu au făcut decât să confirme acest aport de excepție.