Main menu

header

734 7 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Deși nu pare foarte apetisant, cu aspectul său „țepos”, fructul rambutan este binecunoscut pentru proprietățile sale medicinale și pentru gustul deosebit.

Elimină efectele radicalilor liberi

Crește în Indonezia și în Malaezia, are dimensiunile aproximative ale unei mingi de golf și, odată înlăturată coaja plină de țepi, este de o savoare deosebită. Dulce, zemos, cu un sâmbure tare în interior, rambutan este foarte apreciat în această parte a lumii, și nu numai. Potrivit specialiștilor din cadrul Departamentului de Agricultură al SUA, rambutan este plin de minerale ca magneziu, zinc, sodiu, potasiu, calciu și fier. De asemenea, aduce organismului vitaminele B și C, plus alți antioxidanți prețioși pentru eliminarea efectelor radicalilor liberi.

Asigură o bună sănătate digestivă

Consumat crud, rambutan contribuie la menținerea greutății optime, întrucât are doar 75 de calorii la fiecare 100 de grame. Pe de altă parte, introducerea rambutanului în meniu echivalează cu un important aport de fibre, care susțin sănătatea digestivă și prelungesc sațietatea, eliminând constipația, excesul de colesterol și îmbunătățind semnificativ absorbția nutrienților. Rambutan aduce organismului, totodată, proteine și carbohidrați, care asigură necesarul energetic de fiecare zi. De asemenea, rambutan este considerat un fruct care stimulează fertilitatea și virilitatea, notează organicfacts.net.

Face minuni pentru păr

Specialiștii atestă contribuția vitaminelor și mineralelor din fructul rambutan la o piele mult mai sănătoasă, mai curată și mai suplă. De asemenea, potrivit revistei „Food Chemistry”, frunzele arborelui au efecte notabile asupra sănătății și aspectului părului. Frunzele sunt folosite sub formă de pastă - zdrobite și amestecate cu apă. Înainte de spălare, această combinație se menține pe păr timp de 20 de minute, asigurând șuvițe strălucitoare și mult mai dese.

Adjuvant în gută și artrită

Un studiu recent, publicat de revista „Food Science and Technology”, evidențiază faptul că un consum regulat de rambutan este o bună metodă de prevenire a instalării afecțiunilor cronice, în special datorită antioxidanților care luptă cu stresul oxidativ și care preîntâmpină mutațiile genetice care pot genera tumori. În plus, fructul este utilizat în medicina tradițională chineză împotriva febrei și a unor afecțiuni generate de inflamații, cum sunt guta sau artrita. De asemenea, după cum punctează specialistul Howard Sesso, de la Harvard School of Public Health, vitamina C din rambutan este excelentă pentru întărirea vaselor sangvine și protejarea sănătății cardiovasculare.

Se consumă crud, fără sâmbure

Rambutan se consumă numai după ce este perfect copt. Se taie coaja și se strânge ușor de la un capăt, până când fructul plin de substanțe benefice iese singur. Se taie apoi, pentru a se elimina miezul dur. Este bine să știți că nu este indicat un consum excesiv de rambutan, întrucât fructul conține o cantitate de zahăr care poate fi dăunătoare hipertensivilor sau celor care suferă de diabet. De asemenea, este bine să evitați consumul sâmburelui, care poate fi toxic.

Rambutan este creditat cu capacitatea de a menține sănătatea osoasă, grație mineralelor pe care le conține