Main menu

header

734 8 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Din Mexic vine unul dintre cele mai eficiente fructe pentru menținerea unei excelente stări de sănătate a organismului: chiku. Tonic, revitalizant, plin de compuși benefici, acest rod al pământului reprezintă o armată de antioxidanți.

Susține calitatea vederii

Comoară de nutrienți, vitamine, minerale, tanini, chiku este o sursă de energie, o gustare excelentă și un mare aliat al sănătății. Grație prezenței fibrelor dietetice, acest fruct reglează digestia și protejează membrana colonului de toxine, neutralizând acizii care provoacă diaree. De asemenea, prin aportul de vitamine, consumul de chiku este creditat cu capacitatea de a combate radicalii liberi și de a susține calitatea vederii. Demne de menționat sunt și beneficiile pe care consumul acestui fruct le aduce femeilor gravide sau mamelor care alăptează, întrucât conține nutrienți importanți, reduce stările de slăbiciune și grețurile maternității. De asemenea, semințele zdrobite ale fructului ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi.

Protecţie împotriva cancerului bucal

Ca agent antiinflamator, chiku reduce inflamațiile și durerile asociate unor afecțiuni cum sunt artrita și furnizează protecție în fața instalării cancerelor cavității orale sau al celui de plămâni. Prin conținutul de calciu, chiku menține densitatea osoasă, prevenind apariția osteoporozei, notează stylecraze.com. Totodată, fructul este renumit pentru capacitatea de a opri hemoragiile, iar pasta obținută din sâmburii măcinați amestecați cu apă oferă ameliorare imediată în cazurile de mușcături de insecte.

Combate anxietatea

Una dintre proprietățile care au făcut din chiku unul dintre cele mai apreciate fructe este aceea de a lupta cu virușii și bacteriile. Medicina tradițională atestă faptul că fructul acționează eficient pentru decongestionarea căilor respiratorii de mucusul în exces, ameliorând tusea și curățând tractul respirator. Un consum regulat, dar moderat, de chiku poate combate cu succes insomnia, anxietatea și depresia. Pentru cele mai bune rezultate și păstrarea integrală a nutrienților, este de preferat ca fructul chiku să fie consumat în stare crudă.

PONT. Uleiul de chiku redă sănătatea și strălucirea părului deteriorat.