Main menu

header

732 7 3de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Specialiștii spanioli de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona adaugă o descoperire remarcabilă pe lista beneficiilor consumului de nuci: capacitatea de a dezvolta creierul fătului atunci când viitoarele mămici introduc în dietă aceste minunate oleaginoase.

Rezultate superioare la memorie, concentrare perfectă

Bogate în folați și acizi grași esențiali, nucile sunt gustări de excepție, cu nenumărate beneficii pentru sănătate. Una dintre cele mai recente descoperiri se referă la rezultatele cognitive ale copiilor ale căror mame au mâncat cel puțin trei porții de câte 30 de grame de nuci pe timpul primului trimestru de sarcină. Rezultatele obținute de experții spanioli după analizarea datelor a 2.200 de perechi mamă-copil au fost relevante: cei mici au înregistrat rezultate superioare la testele de memorie, concentrare, capacitate de atenție. „Acesta este primul studiu care pune în lumină efectele consumului de nuci asupra dezvoltării creierului copiilor atunci când mamele însărcinate consumă aceste oleaginoase. Grăsimile saturate se acumulează în țesutul neuronal din partea frontală a creierului fătului, influențând viitoarele capacități cognitive”, explică specialista Florence Gignac, care a realizat cercetarea.

Potrivesc hormonii de stres din organism

Aceleași grăsimi sănătoase amintite și care se găsesc din belșug în nuci contribuie la scăderea colesterolului „rău” și la creșterea celui „bun” din sânge, ceea ce conduce la păstrarea unui sistem cardiovascular sănătos și la reducerea semnificativă a riscului de a dezvolta boli de inimă sau de a suferi de accident vascular cerebral. Potrivit literaturii de specialitate, un sfert de cană cu nuci conține 90% din doza zilnică recomandată de astfel de acizi. În același timp, introducerea nucilor în meniu în mod regulat stimulează producţia de melatonină, o substanţă naturală care asigură un somn profund și odihnitor. Totodată, consumul de nuci reglează cortizolul, adrenalina și hormonii de stres din organism, iar magneziul oferă un efect relaxant.

Țin la distanță diabetul

Consumul de nuci este creditat cu capacitatea de a ameliorare starea de sănătate a diabeticilor, datorită mineralelor pe care le conțin (mangan, magneziu). De asemenea, nucile ajută în lupta împotriva radicalilor liberi, grație prezenței antioxidanților, care reprezintă arme de calibru împotriva inflamațiilor și, pe de altă parte, elemente de prevenire a instalării tumorilor. Totodată, prin aportul de calciu, nucile mențin sănătatea sistemului osos, iar prezența fierului combate anemia și furnizează organismului energie de durată.

Nucile sunt foarte bogate în fibre - o ceșcuţă cu miez de nucă acoperă până la 20% din necesarul zilnic recomandat. Ca urmare, consumul de nuci ajută la menținerea unui tranzit digestiv regulat, la eliminarea excesului de grăsime, toxine și deșeuri și, de asemenea, crește capacitatea de absorbție corectă a nutrienților. În plus, deoarece elimină excesul de apă, nucile ajută la echilibrarea nivelului de fluide din organism.

Vitaminele A și E din nuci au un rol important în menținerea sănătății și vitalității pielii și părului