Main menu

header

732 6 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Sindromul premenstrual sau PMS, cum mai e cunoscut, este o dereglare care afectează, din păcate, aproape 75% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 24 şi 40 ani. Chiar dacă de multe ori este lăsat să cadă în derizoriu, pe motiv că este mai degrabă o problemă emoțională pasageră, cu o componentă imaginară puternică, decât afecțiunile reale, care să merite să fie abordate cu atenție, PMS trebuie tratat cu seriozitate, pentru a nu se agrava problemele de sănătate. Cum îi puteți veni de hac cu ajutorul medicinei naturale, aflați în rândurile de mai jos.

Poate cauza schimbări de personalitate

Specialiștii susțin că 150 de simptome sunt asociate cu PMS. Cele mai des întâlnite sunt flatulența, retenția de apă, mărirea și durerea sânilor, schimbările dispoziției, cum ar fi iritabilitate și anxietate. De asemenea, sindromul premenstrual poate cauza schimbări de personalitate și treceri bruște de la o stare la alta. Simptomele PMS au cea mai mare intensitate în săptămâna dinaintea menstruației și pentru cele mai multe femei se manifestă cel mai sever cu două-cinci zile înaintea ciclului menstrual, apoi încep să dispară odată cu instalarea acestuia. Simptomele fizice asociate cu PMS sunt crampele menstruale, erupțiile cutanate, durerile de cap, de spate și de sâni, lipsa de energie, insomnia, creșterea în greutate, constipația sau diareea, scăderea glicemiei, amețeli. Simptomele psihologice cele mai întâlnite asociate cu PMS sunt iritabilitatea, depresia, agitația și anxietatea. Sindromul premenstrual evoluează odată cu vârsta, iar lucrurile se pot agrava în funcție de mai mulți factori. Un exemplu în care acesta se înrăutățește este legat adesea de menopauză. Mai precis, simptomele devin mult mai agresive pe măsură ce femeia se apropie de acea perioadă a vieții.

Duce la retenţia de lichide şi umflarea sânilor

Una dintre cele mai evidente cauze ale acestei afecțiuni este moștenirea genetică. Pe de altă parte, aldosteronul este un hormon secretat de glanda suprarenală, iar nivelul său ridicat este normal după ovulație. Unele femei experimentează o serie de stări neplăcute și inconfortabile provocate de acest hormon, întrucât duce la retenția lichidelor, umflarea sânilor, creșterea în greutate și dureri de cap. În plus, utilizarea insuficientă a serotoninei este adesea provocată de faptul că cele mai multe femei sunt foarte sensibile la schimbările normale ale nivelurilor de estrogen și de progesteron care au loc în timpul menstruației. De asemenea, sensibilitatea la insulină, de obicei, se modifică în mod natural în perioada premenstruală, ceea ce poate conduce la scăderea zahărului în sânge, cauzând hipoglicemie. În formele sale acute, această sensibilitate s-a dovedit o cauză a apariției sindromului premenstrual. Alți factori ce pot influența simptomele sindromului premenstrual sunt lipsa de calciu și de magneziu, dar și de vitamina B6, sedentarismul și lipsa exercițiilor fizice, alimentație nesănătoasă, stresul, consum ridicat de cofeină. Este foarte important să fie administrat uleiul de cătină, 60 de picături pe zi sau cătină proaspătă amestecată cu miere, pentru că reușește în mod uluitor să diminueze simptomele sindromului premenstrual.

Mugurii de zmeur calmează crampele abdominale

Pentru ameliorarea durerilor și a spasmelor din abdomenul inferior, dar și pentru un somn bun, se recomandă două-trei lingurițe cu tinctură de valeriană pe zi, luate cu apă. De asemenea, apelați cu toată încrederea la ajutorul maceratului glicerat de muguri de zmeur, din care se consumă 50 de picături, de două ori pe zi. Tratamentul durează 28 de zile și ameliorează durerile de sâni și crampele abdominale. Împotriva durerilor de ovare, dar și a hemoragiei este foarte bună pulberea de crețișoară (obținută din măcinarea părților aeriene ale plantei cu râșnița de cafea), din care se administrează trei lingurițe pe zi, în cure de 30-60 de zile. Excep- țională este și pelinița, considerată un bun antispastic uterin, diuretic și calmant ușor, eficientă atât în sindromul premenstrual, cât și în dismenoree. În acest sens, se administrează trei lingurițe cu pulbere pe zi.

Aplicați cataplasme calde cu crețișoară!

De mare ajutor vă sunt și cataplasmele calde cu crețișoară. În acest sens, măcinați cu râșnița electrică părțile aeriene ale plantei, apoi amestecați cu apă, până se formează o pastă. Întindeți bine acest produs pe zona ovarelor, apoi puneți deasupra un prosop și peste acesta o sticlă cu apă caldă. Păstrați cataplasma o oră și veți vedea cum dispar durerile de ovare, dar și senzația de jenă din timpul actului sexual. În plus, puteți face băi fierbinți cu mușețel și tei, care au rolul de a ameliora și chiar de a elimina stările de nervozitate, durerile de sâni, balonarea și tulburările de tranzit intestinal, dar și durerile gastrice și starea de vomă. Modul de preparare este următorul: puneți cinci linguri cu flori de mușețel și cinci linguri cu flori de tei în doi litri de apă la temperatura camerei și lăsați la infuzat zece ore. Strecurați și puneți produsul deoparte. Planta rămasă se pune din nou în alți doi litri de apă clocotită și se lasă să stea acoperită până se răcește, apoi se filtrează. Combinați cele două preparate și puneți-le în apa de baie.

Pont! Pentru a scăpa rapid de durerile de cap și de burtă, puneți cinci-șase picături de ulei de măghiran pe o bucățică de pâine și consumați dimineața, pe stomacul gol.

Sindromul premenstrual afectează doar femeile care experimentează cicluri ovulatorii

Prăjelile şi dulciurile, o adevărată otravă pentru femeile cu dereglări hormonale

Specialiștii susțin că alimentația ocupă un rol extrem de important în apariția și răspândirea sindromului premenstrual. Studiile au arătat că băuturile care conțin cofeină, dar și cafeaua amplifică simptomele sindromului premenstrual, dar și ale dismenoreei, intensificând crampele și spasmele menstruale și favorizând anxietatea și stările de iritare psihică. De asemenea, specialiștii recomandă ca înainte cu zece zile de menstruație să se consume cât mai puțină carne, care la multe femei agravează simptomul premenstrual. În caz contrar, pot apărea sângerări mai abundente, stări de greață și disconfort abdominal, tulburări de tranzit intestinal, erupții acneice. O adevărată otravă sunt considerate prăjelile, grăsimile hidrogenate, chipsurile, dulciurile, care agravează tulburările digestive, durerile de cap și de muşchi, iar alcoolul și tutunul produc perturbări serioase la nivelul sistemului nervos și al celui endocrin. Se recomandă consumul de fructe proaspete, în special mere și citrice, leguminoase, morcov, pătrunjel, țelină, sfeclă, ridichi, cereale integrale, în special dimineața. Studiile recente arată că acizii graşi Omega 3 şi vitamina E reduc simptomele sindromului premenstrual, graţie efectului antiinflamator asupra uterului.