Main menu

header

de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe732 7 1

Plantă comună, care pare a crește peste tot, asprișoara este o comoară terapeutică ale cărei valențe sunt cunoscute din vechime și care continuă să fie utilizată și astăzi pentru un mare număr de afecțiuni.

Descongestionează ficatul

Asprișoara are un renume consolidat pe direcția tratării afecțiunilor ficatului, la a cărui descongestionare contribuie cu real succes. Se prepară un amestec de plante, sub formă de infuzie, din 100 g asprișoară, 100 g drăgaică şi 100 g vinariţă. Se beau zilnic câte trei ceşti cu infuzie preparată din o linguriță cu amestec din aceste plante la o ceșcuţă cu apă clocotită, una dimineaţa, pe stomacul gol, iar în restul zilei se beau două ceşti, cu înghițituri mici. De asemenea, planta este recomandată în suferințele căilor biliare, favorizând eliminarea secrețiilor. Potrivit literaturii de specialitate, asprișoara este de folos și ca adjuvant eficient în tratarea diatezei urice (tendinţa de a depune acid uric), precum și în reumatismul cronic, articular şi muscular. De asemenea, datorită conţinutului de tanin, asprișoara are acţiune astringentă și combate diareea. Se poate folosi sub formă de infuzie, preparată din o linguriță cu plantă mărunţită la o ceşcuţă cu apă fierbinte. Se beau două-trei ceaiuri călduţe pe zi, de preferinţă pe stomacul gol.

De folos în crize de lumbago

Asprișoara are efecte benefice într-o serie de afecțiuni respiratorii cum sunt laringita, faringita, durerile în gât. Se poate administra câte o ceșcuță cu ceai de plantă, o dată pe zi, seara, îndulcit cu miere. Durata tratamentului este de trei-cinci zile. De asemenea, infuzia de asprișoară este de un real folos suferinzilor de anemie, întrucât conține vitamine, de reumatism, grație proprietăților antiinflamatorii, precum și în cazuri de lumbago. În același timp, planta este faimoasă pentru capacitatea de a elimina pietrele la rinichi. Un tratament de trei zile cu decoct combinat de brusture şi asprișoară elimină fără probleme aceste neplăceri. Preparatul se obține astfel: două linguri cu rădăcină mărunţită de brusture se toarnă în 500 ml apă clocotită şi se mai lasă să fiarbă două minute, apoi se lasă la infuzat 15 minute. În acest timp, se prepară şi ceaiul de asprișoară, din o lingură cu plantă care se opăreşte cu 500 ml apă clocotită. După răcire, cele două ceaiuri se strecoară şi se amestecă. Se bea întreaga cantitate, porţionată pe o zi. Tratamentul se mai repetă două zile.

Utilă împotriva varicelor

Asprișoara se recomandă în cazuri de varice şi ulceraţii ale gambei, fiind de un real folos și în tratarea rănilor care se vindecă greu. Se prepară o alifie din două mâini pline cu frunze, flori şi tulpini de plantă, tăiate mărunt, la 250 g untură de porc. Se încinge grăsimea şi se amestecă în aceasta plantele, se lasă să sfârâie scurt, se amestecă în continuare, se trage vasul de pe foc, se acoperă şi se pune la rece peste noapte. A doua zi se încălzeşte totul uşor, se filtrează printr-o bucată de tifon, iar crema astfel obţinută se introduce, cât este caldă, în borcane de mici dimensiuni. De asemenea, în caz de gută se pot folosi şi cataplasmele cu asprișoară. Peste trei linguri cu plantă mărunţită se toarnă două căni cu apă şi se pun pe foc până ce dau într-un clocot, apoi se trage vasul la o parte și se acoperă. Se lasă la infuzat timp de patru ore, apoi se strecoară.

Cura cu asprișoară este recomandată în unele stări alergice manifestate prin urticarie