Main menu

header

732 9 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Caracterizată printr-o inflamație acută sau cronică a mucoasei nazale, rinita alergică apare din cauza unor reacții imunologice excesive, în prezența unor substanțe străine denumite alergeni. Gradul de sensibilizare a persoanei și cantitatea de alergeni (praf, polen, mucegai, puf, pene, păr sau scuame) influențează în mod decisiv apariția și agravarea simptomatologiei. Cum îi veniți de hac folosind darurile naturii, aflați în rândurile de mai jos.

Care sunt factorii de risc

Potrivit specialiștilor, la contactul cu alergenii, sistemul imunitar declanșează o reacție inflamatorie care antrenează dilatarea vaselor sangvine și creșterea secrețiilor la nivelul mucoasei nazale, ducând la simptome precum strănut, prurit nazal, rinoree apoasă, gât inflamat, frecvente dureri de cap și chiar obstrucție nazală. Deseori, rinita alergică este asociată cu conjunctivită sau alte afecțiuni precum sinuzită, astm bronșic sau polipoză nazală. Există două tipuri de rinită alergică: sezonieră și perenă. Alergiile sezoniere apar de obicei primăvara și toamna și sunt un răspuns la alergenii din aer liber, iar cele perene se pot ivi pe tot parcursul anului, din cauza substanțelor din interior sau a părului animalelor de companie. Printre factorii de risc externi care pot declanșa sau agrava această afecțiune se numără fumul de țigară, chimicalele, temperaturile scăzute, umiditatea și vântul, produse cosmetice de îngrijire a părului sau parfumurile.

Consumaţi cât mai mult pătrunjel proaspăt!

Din cele mai vechi timpuri, boabele de soc sunt folosite ca remediu împotriva alergiilor, dar și a răcelilor, tusei sau gripei, întrucât conțin flavonoid și antociani, care au rolul de a întări sistemul imunitar și a reduce inflamațiile. Specialiștii recomandă în acest sens suc și gem din boabe de soc. O altă plantă eficace în rinita alergică este pătrunjelul, care blochează eliberarea de histamină, o substanță responsabilă pentru simptomele alergiei. Ca atare, consumați cât mai mult pătrunjel simplu sau introdus în diferite preparate. De asemenea, ananasul reușește, datorită conținutului de bromelaină, să combată cu succes inflamațiile provocate de rinita alergică. La rândul lor, condimentele iuți, precum ardeii, boiaua, ghimbirul, hreanul sau muștarul ameliorează simptomele afecțiunii, de aceea se recomandă să fie consumate zilnic de cei cu astfel de probleme.

Trei-frați-pătați luptă cu senzația de sufocare și de mâncărime a nasului

Bătrânii satelor spun că primăvara, când alergia începe să-și facă de cap, trebuie să opăriți o mână cu urzici în apă clocotită, apoi să adăugați treptat puțină ceapă crudă și usturoi, sub formă de pulbere. Strecurați și beți infuzia în fiecare zi, timp de o săptămână. O altă plantă excepțională pentru cei care suferă de rinită alergică este trei-frați-pătați. Aceasta reușește să combată senzația de sufocare, de mâncărime a pielii și a nasului și strănutul. În acest sens, se folosește infuzie de trei-frați-pătați, obținută din două lingurițe cu plantă la 300 ml apă. Se administrează trei căni cu infuzie pe zi. Utilă în această afecțiune este și infuzia de cimbrișor, care se prepară dintr-o linguriță cu plantă la 300 ml apă fiartă. Se consumă trei căni pe zi. Pentru calmarea crizelor de rinită alergică este bun și decoctul de țelină (30 g plantă la un litru de apă), din care se consumă trei căni pe zi.