Main menu

header

de Cristina Tache

Papaya este supranumit „fructul îngerilor” şi este originar din America Centrală şi din nordul Americii de Sud. Fructul este cultivat în majoritatea zonelor tropicale, fiind foarte apreciat pentru gustul său deosebit, dar şi pentru proprietăţile curative.

Prietenul diabeticilor
Este incredibil cât de multe beneficii putem să avem mâncând acest fruct parfumat. Papaya face adevărate minuni pentru sănătate, combătând o serie de boli extrem de grave, cum ar fi cancerul de prostată, cel pulmonar sau al pielii, artrita reumatoidă, diabetul etc. Papaya este indicat în dieta diabeticilor, deoarece scade simţitor nivelul glicemiei.
Are şi proprietăţi calmante, acţiune antibacteriană, cardiotonică (scade nivelul colesterolului rău din organism), stimulează secreţia bilei, reduce febra. Este un bun antihipertensiv, purgativ şi antiparazitar. În plus, fructul îngerilor are şi un rol detoxifiant, conferind totodată energie. Se consumă crud, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Accelerează vindecarea postoperatorie
Conţinutul mare de vitamina C şi enzime recomandă papaya ca fiind extraordinar în recuperarea postoperatorie, cât şi pentru accelerarea vindecării plăgilor. Seminţele negre ale fructului sunt comestibile, având un gust uşor iute. Ele se folosesc pisate, înlocuind piperul, în diverse preparate culinare. Au proprietăţi antiinflamatorii şi analgezice.

Îmbunătăţeşte vederea
Datorită conţinutului de beta-caroten, papaya îmbunătăţeşte funcţiile vizuale şi totodată previne arsurile solare şi cancerul de piele. De asemenea, papaya conţine mult fier şi este indicat în tratarea anemiei feriprive. Consumul de papaya stimuleazaă regenerarea celulelor hepatice, osoase şi musculare. Se pot face cure de papaya, consumând zilnic acest fruct la micul-dejun sau de-a lungul unei zile.

Calităţi contraceptive
Papaya este bogat în magneziu, potasiu, fier, calciu, minerale şi vitamine. Conţine mai mută vitamina C decât kiwi şi mai mult beta-caroten decât morcovul. Enzimele din papaya au roluri  digestive şi antiinflamatoare. De asemenea, suprimă secreţia de progesteron la femei, având calităţi contraceptive. Femeile din India, Pakistan, Sri Lanka folosesc din timpuri străvechi fructul de Papaya în acest scop.

Menţine tinereţea
Papaya este foarte apreciat în cosmetică, datorită conţinutului mare de vitamina A, iar extractele din acest fruct sunt folosite pentru produsele de întreţinere a frumuseţii şi tinereţii. Fructul îngerilor îmbunătăţeşte calitatea pielii, reduce ridurile şi conferă rezistenţă părului şi unghiilor. Este eficient dacă se consumă ca atare sau dacă se foloseşte în măşti obţinute din pulpa fructului.Papaina, o enzimă foarte puternică

Papaina este cea mai importantă enzimă conţinută de fructele şi de frunzele plantei tropicale. Această enzimă ajută la digestia alimentelor, consumul de papaya fiind recomandat din acest motiv după mesele copioase. De asemenea, s-a demonstrat ştiinţific că papaina are rezultate foarte bune în recuperarea bolnavilor operaţi la coloana vertebrală, datorită acţiunii sale regenerative.