Main menu

header

731 7 2de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Enurezisul sau incontinenţa urinară reprezintă incapacitatea de a controla emisiunea de urină şi pierderea inconştientă a urinei, atât la adulţi (bătrâni, bolnavi, obezi şi femei cu prolaps uterin), cât, mai frecvent, la copii, în timpul somnului. Puteți ține departe această problemă apelând la cele mai bune remedii naturale.

La copii boala poate să apară... de la bătăi

Cauzele incontinenţei urinare la persoanele adulte şi vârstnice sunt legate de tipurile afecţiunii: funcţională, de efort, de stres, de prea plin şi mixte. La copii, pe lângă maturarea insuficientă a centrilor nervoşi şi întârzierea în dezvoltarea autocontrolului asupra vezicii, poate interveni o mare diversitate de factori, în primul rând de ordin psihologic, respectiv educaţie prea severă în şcoală sau acasă, bătăi, spaimă, stare de frică, certuri în familie de nevrotici, lipsă de afectivitate şi de protecţie.

Coada-șoricelului întărește musculatura sfincterului

Dintre toate plantele ajutătoare în cazul enurezisului, un loc aparte îl ocupă coada-șoricelului, infuzia având efect de întărire a musculaturii sfincterului. Ceaiul se prepară din două lingurițe cu plantă la 200 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute și se consumă două căni pe zi, între mese, cu înghițituri rare. Utilă este și infuzia de sunătoare, obținută din două lingurițe cu plantă la 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute și se consumă două căni cu preparat călduț, dimineața și seara. O plantă cu reale virtuți în vindecarea enurezisului este cârcelul, frecvent mai ales în părțile Dobrogei și ale Deltei Dunării. Preparați infuzie dintr-o linguriță cu plantă uscată și mărunțită la 250 ml apă în clocot. Lăsați la infuzat un sfert de oră și consumați două căni pe zi.

Coada-calului are efecte benefice

De asemenea, puteți apela și la ajutorul decoctului de urzică vie. Acesta se prepară din 10 g semințe măcinate, care se fierb într-un litru cu apă. Se administrează o jumătate de cană, dimineața și la prânz. De asemenea, se recomandă să consumați o jumătate de linguriță cu semințe măcinate de urzică vie, care se amestecă cu miere, seara, înainte de culcare. Efecte benefice are și decoctul de coada-calului (20 g la un litru de apă). Se consumă două căni pe zi. Totodată, puneți pe o felie de pâine prăjită o linguriță cu ulei din miez de nucă. Consumați seara, timp de două săptămâni consecutiv.