Main menu

header

729 6 1de Carmen Bădulescu şi Sorin Dumitrescu

Ridurile apar pe ten odată cu înaintarea în vârstă. La unele persoane, acestea există încă din anii tinereţii. Momentul apariţiei ridurilor diferă de la persoană la persoană, în funcţie de ereditate, de abuzul de farduri, de tulburări endocrine sau de metabolism, de influenţa agenţilor atmosferici, de expunerea mult timp la soare, de stările depresive, de excesul de tutun, băuturi alcoolice, cafea etc. La tenul uscat, ridurile apar mult mai repede decât la un ten gras. Tratamentul cu plante are rolul de prevenire, de întârziere a apariţiei ridurilor sau de diminuare a celor existente. Vă prezentăm câteva reţete pentru a scăpa de ridurile nedorite!

Albăstrele

Infuzia din albăstrele se prepară din o linguriţă cu flori uscate peste care turnați 100 ml apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 de minute, se strecoară și se aplică tamponări pe pleoapele ridate. Alt remediu constă în prepararea unei infuzii din două linguriţe cu flori uscate peste care se toarnă o cană cu apă clocotită, se lasă acoperită 20 de minute, se strecoară și se aplică apoi comprese pe tenul ridat şi pe pleoapele ridate.

Asmățui

Pentru întârzierea apariţiei ridurilor şi pentru diminuarea celor existente folosiți cataplasme - care se fac cu asmățui proaspăt zdrobit. Pentru prevenirea ridurilor mai aveți o opțiune: decoctul obţinut prin fierberea plantei timp de 20 de minute. Se spală tenul cu acest decoct dimineaţa şi seara.

Castravete

De asemenea, castravetele este un aliat de încredere atunci când vine vorba despre o piele curată. Stoarceți sucul de la un castravete și ungeți fața, folosind un tampon de vată. Puteți face și cataplasme pe ten cu felii proaspete de castravete.

Frag

Fragii sunt minunați în redarea unui aspect proaspăt al tenului și în prevenirea formării ridurilor. Faceți cataplasme cu fragi, aplicate seara pe ten - acestea constau în strivirea lor şi întinderea pe faţă sub formă de cremă. Dimineaţa, spălați faţa cu apă de asmăţui obţinută prin pisarea plantei şi lăsarea ei timp de două ore în apă rece (500 ml). O altă variantă, puțin mai complicată, este sucul obţinut dintr-un pahar cu fragi storşi prin tifon. Sucul obţinut se amestecă bine cu albuş bătut spumă, se adaugă 20 de picături de apă de trandafiri şi 10 picături de tinctură de smirnă; conţinutul se aplică pe faţă în cursul zilei, folosindu-se un tampon de vată, iar după o oră se spală cu apă bicarbonată (15 g bicarbonat de sodiu, la un litru de apă călduţă).

Gutui

Dacă vreți să scăpați de riduri, preparați o tinctură din cojile curăţate de pe o gutuie. Cojile se taie mărunt, se introduc într-o sticlă peste care turnați alcool de 50 de grade (rachiu) ca să le acopere, astupați cu dop şi lăsați la macerat 15 zile, timp în care sticla se agită de mai multe ori pentru uniformizarea concentraţiei, după care se strecoară în altă sticlă. Cu tinctura obţinută se ung tenul şi gâtul în fiecare zi sau de mai multe ori pe săptămână.

Mac

Macul este dușmanul ridurilor și al liniilor inestetice de pe față și de pe corp. Faceți într-un recipient o infuzie dintr-un pumn cu petale de mac peste care turnați un pahar cu apă fierbinte. Lăsați acoperit 30 de minute, strecurați și apoi spălați-vă faţa dimineaţa şi seara.

Migdale

Un excelent remediu împotriva ridurilor este și laptele de migdale. Aveți nevoie de: 25 g migdale decorticate, 50 g cetaceum, ceară şi săpun fin de toaletă ras, 15 g apă de orz, 50 g apă de portocale, 700 g apă distilată, 50 g alcool de 90 de grade şi 1 g ulei de lavandă sau roze. Se topesc ceara, cetaceumul şi săpunul într-un vas aşezat în alt vas în care apa fierbe în clocot. Se pisează migdalele, se pune jumătate din ele în vasul cu ingredientele topite şi se amestecă bine, apoi se adaugă şi restul şi se amestecă energic. Se toarnă alcoolul şi apa, picătură cu picătură, amestecând mereu. Apoi adăugați uleiul de lavandă sau de roze şi amestecați bine, după care filtrați și e gata de folosire.

Nalbă-mare

Nalba-mare are proprietăţi emoliente, previne formarea ridurilor sau le diminuează pe cele existente. Preparați un decoct din trei linguri cu rădăcină descojită uscată şi mărunţită la 250 ml apă, care se fierb zece minute la foc mic. Se lasă la răcit, se strecoară, se adaugă o linguriţă cu miere şi se aplică pe faţă.

Morcov

Morcovul are efecte miraculoase în cazul pielii lăsate și ridate. Puteți aplica astfel cataplasme cu rondele de rădăcină tăiate subţiri şi aplicate pe faţă sau întindeți pe față și pe gât, cu un tampon de vată, suc obţinut din rădăcină. Lăsați să se usuce şi apoi, după 30 de minute, repetați procedura.

Orz

Orzul, pe lângă alte efecte miraculoase, are leac și pentru tonifierea pielii. Cu apa tonică - obţinută din 100 g boabe de orz, 50 g arpacaş la un litru de apă de ploaie, fierte, filtrate, la care se adaugă 2 g alumeu crud - ştergeți fața și decolteul.

Pătrunjel

Sucul proaspăt de pătrunjel, obţinut din frunze sau din rădăcină, se aplică pe faţă de două-trei ori pe zi, timp de 15-20 de zile. Previne formarea ridurilor și revigorează pielea.

Podbal

Din podbal se face o mască pentru tenul gras. Se taie mărunt și se amestecă părți egale de frunze de podbal, măcriș, flori de gălbenele și de sunătoare. O parte de plante se fierbe în două părți de apă clocotită, timp de două minute. După răcire, masa verde din fiertură se întinde între două straturi de tifon și se aplică pe pielea curățată, pentru 15-20 de minute. După procedură, tenul se spală cu apă caldă.

Rozmarin

Rozmarinul este un bun remediu pentru ridurile în fază incipientă. Faceți un decoct dintr-o lingură cu flori la 200 ml apă de ploaie, fierbeți cinci minute, lăsați acoperit 20 de minute, strecurați și puneți comprese doar pe locurile cu pricina.

Trandafir

Infuzia din trandafiri este un tonifiant nobil, refermizant şi antiîmbătrânire ce hidratează şi împrospătează tenul. Aplicați comprese călduțe pe față, mai ales pe locurile ridate, cu infuzie preparată din o linguriţă cu petale, peste care se toarnă 100 ml apă clocotită. După 20 de minute, strecurați și poate fi folosită.

Tei

729 6 2Teiul, muza de profundă inspirație a poetului Mihai Eminescu, este un arbore exploatat de medicii naturiști, datorită efectului său emolient și de înmuiere a țesuturilor pielii înăsprite. Faceți o infuzie din patru linguri cu flori uscate mărunţite, peste care turnați o cană cu apă clocotită. Stați cu fața în vaporii emanați din vas, apoi, când devine călduţă, puneți comprese pe faţă. Se poate combina cu ceai de mușețel. Pentru tenul iritat, aplicați comprese cu flori de tei argintiu fierte într-o cană cu lapte.

PONT. Cataplasmele cu felii de portocale pe ten au rolul de a întreţine pielea, prevenind formarea ridurilor

Sunătoare

Decoctul de sunătoare este ideal în tratamentul cuperozei. Două linguriţe cu flori uscate la o cană cu apă, se fierb cinci minute la foc moderat. Se lasă să se răcească până la călduţ, se strecoară și apoi se spală faţa cu un tampon de vată. Pe locurile ridate puteți aplica şi comprese cu infuzie din două-trei linguriţe cu flori uscate şi mărunţite de sunătoare peste care turnați o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită 20 de minute, apoi este gata!