Main menu

header

728 7 4de Adrian Barna şi Nicoleta Gheorghe

Fruct medicinal, castravetele amar vine din negura timpului și are o îndelungată tradiție a utilizării ca aliment-medicament în China, Japonia şi India.

Normalizează glicemia

Medicina tradițională chineză a luat în considerare din cele mai vechi timpuri capacitatea castravetelui amar de a curăța organismul de toxine. De-a lungul vremii, s-a constatat că acest fruct de excepție contribuie la normalizarea nivelului de zahăr din sânge. Atât studiile pe animale, cât şi cele pe om arată un efect hipoglicemic al extractului concentrat de castravete amar. Potrivit specialiștilor, în multe cazuri, extractul de castravete amar se comportă exact ca insulina pe care organismul o produce în mod natural. Se poate consuma sub formă de decoct, preparat din trei rondele de fructe uscate care se introduc în 250 ml apă când aceasta atinge temperatura de fierbere. Se lasă să dea câteva clocote, apoi se infuzează 10-15 minute. Preparatul astfel obținut se filtrează și se bea neîndulcit. Sunt recomandate trei reprize pe zi, în cure de șase săptămâni. Prin compușii pe care îi conține, castravetele amar poate combate infecţiile bacteriene şi virusurile, întrucât aduce organismului un adevărat cocteil de substanțe antibacteriene şi antivirale. Aceste proprietăţi pot reduce, de exemplu, sensibilitatea la infecţii asociate formării ulcerelor de stomac. O altă linie de acțiune a castravetelui amar este sistemul digestiv. Rezultatele unui mare număr de teste au confirmat concluziile medicinei tradiționale orien- tale: castravetele amar poate contribui la reducerea simptomelor inflamatorii intestinale şi la îmbunătăţirea sănătăţii digestive. În plus, acest fruct remarcabil poate genera scăderea pietrelor la rinichi și îmbunătăţirea funcţiei acestor organe.

Inhibă acțiunea radicalilor liberi

Cercetătorii din India au pus în evidență faptul că extractul din castravete amar stimulează detoxifierea naturală a organismului, eliberându-l de toxine și de compuși nocivi. De asemenea, acest aliment este studiat intens din perspectiva prevenirii unor tipuri de cancer, cum sunt leucemia, limfomul, melanomul, tumorile de piele, cancerul de prostată, carcinomul limbii şi laringelui, cancerul vezical şi boala Hodgkin. Acest efect se datorează faptului că, potrivit literaturii de specialitate, în castravetele amar există peste 20 de componente active cu proprietăţi antitumorale. De asemenea, fructul inhibă acțiunea radicalilor liberi, prevenind astfel îmbătrânirea prematură.

Scade simptomele tulburărilor respiratorii

Potrivit publicației „Journal of Lipids”, castravetele amar poate stimula metabolismul. Iar prin faptul că are capacitatea de a echilibra activitatea hormonilor legaţi de apariția diabetului, fructul este benefic în prevenirea obezităţii, precum şi a bolilor cardiovasculare, cum ar fi colesterolul ridicat şi hipertensiunea arterială. Totodată, castravetele amar îmbunătăţește fluxul sangvin, micșorează inflamaţia și susține sistemul imunitar, reducând astfel simptomele tulburărilor respiratorii, cum sunt răceala sau gripa, tusea uscată, bronşita şi durerile de gât. Castravetele amar se poate consuma sub formă de ceai, care se găsește la magazinele cu profil naturist, sau se poate prepara un suc, din care se bea un pahar pe zi.

Semințele de castravete amar se pot presăra în salate sau în feluri de mâncare caldă