Main menu

header

726 7 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Potrivit statisticilor, aproximativ 60% dintre oameni suferă de sângerări nazale (epistaxis), cel puțin o dată în viață. Cum rezolvați această problemă? Natura vă sare în ajutor cu plante excepționale.

De ce apar?

Oamenii de știință susțin că prin rolul important pe care îl are în încălzirea și umidificarea aerului pe care îl respirăm, nasul este predispus la sângerare. Ce contribuie la spargerea acelor mici vase de sânge care se află sub stratul subțire de piele? Poate fi vorba despre o lovitură în față cu sau fără fracturarea nasului sau sângerarea poate apărea ca urmare a unei infecții nazale. De asemenea, la debutul sângerărilor nazale poate contribui vremea foarte caldă sau foarte rece, cu niveluri scăzute de umiditate. În funcție de localizarea vaselor de sânge sparte, sângerarea poate fi anterioară (adică partea din față a nasului) sau posterioară (partea din spate a nasului).

Apelaţi la irigații cu sare!

În caz de hemoragii nazale, de mare ajutor vă este coada-calului. Într-un pahar cu decoct de coada-calului se pune o linguriță cu sare și se amestecă bine. Din acest preparat se trage puţin. Efectul de oprire a sângerării va fi prompt. De asemenea, se pot face irigații nazale cu sare. În acest sens, se clătește nara afectată de epistaxis cu o soluție salină obținută dintr-o linguriță cu sare dizolvată în două ceşti cu apă filtrată. Dacă sângerarea este cauzată de constricția vaselor sangvine, o puteți opri inhalând vapori de apă. Fierbeți doi litri de apă și aplecați-vă deasupra vaporilor emanați acoperindu-vă capul cu un prosop. Inhalarea vaporilor va curăța, totodată, și nările.

Vitamina E uleioasă accelerează vindecarea

Epistaxisul apare adesea și în cazul nasului uscat. În acest caz, pentru a opri sângerarea, e necesar să puneți o picătură, două de vitamina E uleioasă pe deget, apoi ungeți interiorul nării. Pielea va fi hidratată și vindecarea accelerată. Un leac la îndemâna oricui este cel din bucătărie. Pisați câteva cuburi de gheață și înveliți-le într-o batistă curată. Puneți compresa peste nas și apăsați cu degetul mare și arătătorul pe ambele nări, cel puțin cinci minute. Dacă hemoragia persistă, puneți 10 ml oțet de cedru într-un pahar cu apă călduță. Lăsați capul pe spate și folosiți o pipetă pentru a picura amestecul în fiecare nară.

Stejarul este antiseptic

Atât în uz intern, cât și extern este eficient decoctul de stejar, obținut din două lingurițe cu scoarță uscată la 200 ml apă clocotită. Se fierbe cinci minute, se strecoară, se îndulcește cu miere și se bea fracționat în cursul unei zile, la intervale de jumătate de oră. Acesta are efect astringent și antiseptic asupra florei microbiene, hemostatice și cicatrizante la apariția sângerărilor interne sau externe. Decoctul este excepţional și în tamponări în nara sângerândă. Totodată, se pot face cataplasme călduțe care se pun pe nas și pe obraji. Efect de oprire a hemoragiilor, datorită conținutului ridicat de vitamina K, o are și infuzia de salcie. Puneți o lingură cu scoarță de salcie la 200 ml apă clocotită și lăsați la infuzat un sfert de oră. Consumați o cană pe zi. Atenție! Preparatul nu e indicat persoanelor care sunt alergice la aspirină. Vă puteți folosi și de infuzia de urzică vie, care se obține dintr-o linguriță cu frunze uscate și mărunțite la 250 ml apă în clocot. Se lasă la infuzat pentru 15 minute, se strecoară și se consumă două căni pe zi.

Consumați o linguriță cu ulei de cătină albă cu puțină miere, de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă