Main menu

header

725 6 1de Carmen Ciripoiu şi Nicoleta Gheorghe

Mâncarea națională a românilor, mai ales în perioadele de post, prazul conține principii active care contribuie la vindecarea bolilor de ficat, a diabetului și a tulburărilor digestive. Și tot prazul este cel care reușește în mod uimitor să distrugă germeni patogeni, ajutând astfel la ameliorarea tulburărilor digestive.

Folosit de împăratul Nero pentru a-și calma tusea

Simbolul național al Țării Galilor, dar extrem de renumit și în Oltenia, prazul este rudă apropiată cu usturoiul rusesc, arpagicul chinezesc, leurda și ceapa, însă are iuțeala cea mai potolită din toată această familie. Istoria afirmă că prazul a fost considerat o delicatesă din cele mai vechi timpuri, fiind nelipsit de pe masa asirienilor, chinezilor, dar și a egiptenilor. De altfel, se spune că atunci când au fugit în Egipt, evreii au regretat trei lucruri: castraveții, pepenii și prazul. Tot istoria susține că virtuțile prazului au fost cunoscute de însuși marele faraon Keops, care și-a recompensat cei mai buni luptători ai săi cu mănunchiuri de praz. Dar cel care a adus renumele acestei minunate legume va ră- mâne împăratul Nero, supranumit prazofag, întrucât a consumat cantități impresionante pentru a-și calma tusea și corzile vocale.

Adjuvant în cancerul hepatic

725 6 2Potrivit fitoterapeuților, consumat sub formă crudă, prazul vindecă boli respiratorii, astenii, atonie digestivă, colibaciloze, dezechilibre glandulare, enterocolite și ameliorează afecțiuni ale prostatei. De asemenea, poate ajuta la înlăturarea gripei, anginei, afecţiunilor cardiace, arterite, astmului bronşic, bronşitelor, traheitelor, laringitelor, constipaţiei. Ușor încălzit, sucul de praz este cel mai bun laxativ. Se administrează o cană cu suc de praz seara, înainte de culcare. Și tot prazul este un adjuvant prețios în lupta cu cancerul hepatic. Se amestecă 300 ml suc de ceapă cu 200 ml suc de praz și 600 ml vin alb îndulcit cu miere. Se consumă o ceșcuță pe zi. Cu totul excepţional în lupta cu glicemia este vinul de praz. Modul de preparare este următorul: se toacă mărunt partea albă a tulpinei până la vârfurile verzi și se lasă la macerat pentru o săptămână într-un litru de vin alb, într-un vas închis ermetic. Licoarea se agită zilnic. Ulterior, se filtrează și se depozitează în sticle închise la culoare. Se administrează o lingură cu vin de praz, înaintea meselor principale. Cura durează două săptămâni. Tratamentul se prelungește până la o lună pentru persoanele care suferă de azotemie, respectiv creșterea anormală a cantității de uree din sânge.

Sucul distruge polipii apăruți în forţă pe colon

Tot pentru scăderea glicemiei este bună și cura cu suc de praz. În acest sens, se administrează o ceșcuță cu suc, dimineața, pe stomacul gol. Tratamentul durează o săptămână. După șapte zile de pauză, tratamentul se poate relua. Și tot sucul de praz este cu totul excepțional pentru bolile colonului, acesta având capacitatea de a distruge polipii de la nivelul acestuia, dar și eventualele leziuni. Sucul se obține prin centrifugarea a 10 bucăți de praz. Ulterior, se strecoară printr-un tifon și se amestecă cu 200 ml lapte dulce. Tratamentul se face timp de două săptămâni, cu pauză de cinci zile și se poate relua din două în două luni.

Mucilagiul, excepţional pentru laringite

Prazul mărunțit, amestecat cu miere, formează un unguent extrem de folositor în răni deschise, arsuri, tăieturi și înțepături, deoarece are rol antiseptic și antiinflamator. Pentru a scăpa de tuse, faringite și laringite, fierbeți o jumătate de kilogram de praz până se transformă într-un mucilagiu, îndulciți cu miere și consumați trei linguri pe zi. Atenție! După 48 de ore, prazul fiert degajă substanțe nocive. Prazul are și o mare capacitate de a elimina acidul uric și astfel este foarte bun pentru persoanele care suferă din cauza gutei sau a artritei. În caz de retenție urinară sau de cistită, este de ajutor să se aplice pe partea inferioară a abdomenului o cataplasmă cu praz fiert, foarte caldă. În acest sens, se iau opt-zece bucăți de praz și se pun la fiert într-un litru de apă rece. După ce apa a început să clocotească, se adaugă 100 ml ulei de măsline și se mai lasă la fiert încă cinci minute, iar ulterior se pasează printr-o strecurătoare. Se ia un prosop de bumbac, se îmbibă bine cu acest preparat și se așază pe locurile care dor. În maximum o jumătate de oră, disconfortul dispare.

Bulbii se folosesc contra înţepăturilor de viespi şi albine

Potrivit ultimelor studii, frunza de praz este extrem de bună pentru a vindeca ateroscleroza, întrucât conține o mulțime de compuși sulfurați care distrug grăsimile de sub piele. De asemenea, oamenii de știință au descoperit și capacitatea prazului de a echilibra funcțiile biologice ale organismului, fiind recomandat în astenii fizice și nervoase, dar și dezechilibre nervoase. Alte studii au demonstrat faptul că mâncând praz, acesta va acționa benefic asupra stării de dispoziţie. Acest lucru se datorează acțiunii unui flavonoid prezent în această legumă. Cercetătorii au mai descoperit și efectul afrodisiac foarte puternic al prazului, atât pentru doamne, cât și pentru domni. În tradiția populară românească, bulbii de praz copți în cuptor se storceau în ureche, contra durerilor, iar zeama călduță a fost folosită pentru a pansa hemoroizii. De asemenea, bulbul crud este un remediu împotriva înțepăturilor de viespi și albine.

Cataplasmele vindecă tenurile acneice şi cuperotice

Chiar dacă sunt foarte puține persoane care cunosc acest lucru, prazul este folosit de mult timp și în cosmetică. De exemplu, cataplasmele cu frunze de praz sunt recomandate în cazul tenurilor acneice şi cuperotice. De asemenea, sucul de praz amestecat cu lapte sau zer se aplică pe ten contra pielii înroşite şi a erupţiilor feței, iar din sucul acestuia, amestecat cu miez de pâine, se obţine o pastă care grăbeşte colectarea în abcese şi furuncule. Mai mult, există și o unsoare miraculoasă cu praz care face ca bătătu- rile sau alte zone întărite ale pielii să dispară ca prin minune. În acest caz, se pune la macerat în oțet o frunză de praz și se lasă timp de 24 de ore. Se aplică ulterior pe locul cu probleme. Nu în ultimul rând, cataplasmele cu praz fiert în lapte dulce ajută la închiderea rănilor și la eliminarea durerii. Fierbeți 300 g praz în 300 ml lapte și amestecați până se formează o pastă. Aceasta se aplică pe locul cu probleme, până la vindecare.