Main menu

header

724 7 2de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Nu vă lăsați înșelați de aspectul modest al troscotului, întrucât această plantă care crește peste tot este un medic al naturii cu proprietăți care depășesc cu mult alura sa discretă.

Împreună cu coada-calului remineralizează organismul după iarnă

Troscotul se foloseşte prin tradiție ca astringent în combaterea diareei, în tratarea unor probleme ale stomacului, cum sunt crampele, ca tonifiant al sistemului digestiv şi, împreună cu coada-calului, dă rezultate excelente în remineralizarea organismului, în special după o iarnă îndelungată. Mărind pofta de mâncare și întărind organismul mai ales în perioade de convalescență sau în cazuri de anemie, troscotul intră în compoziția ceaiurilor gastrice și este un excelent adjuvant în boala ulceroasă, grație acțiunii benefice a mucilagiilor şi taninurilor pe care le conține. Se poate administra sub formă de ceai, preparat din două linguriţe cu plantă la o ceşcuţă cu apă fierbinte. Se beau două-trei căni pe zi. Se poate face şi o infuzie mai concentrată, din 20 g plantă la 200 ml apă clocotită, din care se iau trei linguri zilnic.

Combate reumatismul

Troscotul este recomandat în bolile aparatului urinar - cistite, nefrite -, întrucât are un puternic efect diuretic. De asemenea, planta acționează și în bolile aparatului respirator, cum sunt bronşitele, traheitele, edemele pulmonare. Se poate prepara un decoct, din patru linguri cu plantă uscată şi mărunţită care se fierb la foc mic, timp de 30 de minute, în 500 ml apă, completându-se la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon. Se beau câte două ceşti pe zi. Totodată, potrivit rezultatelor unor cercetări de dată recentă, siliciul solubil din troscot ajută la formarea calciului în oase, planta fiind astfel eficientă în osteoporoză. Aceeași substanță joacă un rol important în formarea şi refacerea ţesutului cartilagiilor şi ligamentelor, troscotul devenind în acest fel un aliat împotriva reumatismului.

SFAT. Troscotul contribuie la atenuarea ridurilor, acționând ca un catalizator în formarea colagenului şi elastinei. Se pun comprese cu ceai de plantă pe faţă, înainte de folosirea cremelor antirid.