Main menu

header

724 8 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Cel puțin o dată în viață, o persoană se confruntă cu neplăcuta stomatită. Deși cauzele acesteia nu sunt bine cunoscute, se bănuiește că factorii care conduc la apariția afecțiunii sunt fie de natură virală, respectiv herpes, varicelă, fie alergică, toxică, micoză. Totodată, apariția stomatitei este favorizată și de o igienă precară a cavității bucale, fumat, consum de alcool, antibiotice, malnutriție, convalescență, scăderea imunității după o infecție. Cum îi țineți piept stomatitei, aflați din interviul cu fitoterapeutul Corina Nadoleanu (foto).

„Faceți gargară cu ceai de salvie!”

- În ultima perioadă, stomatita pare să deranjeze din ce în ce mai multe persoane. Care sunt simptomele acestei afecțiuni care poate da peste cap, pentru o perioadă, viața unui pacient?

724 8 2- Simptomele și gradul de disconfort diferă de la o persoană la alta, în funcție de factorul care a declanșat boala. Cele mai comune sunt leziuni în cavitatea bucală, de obicei în interiorul buzelor, al obrajilor sau pe limbă, ulcerații roșiatice la bază și cu o crustă gălbuie sau albicioasă, dureri ale cavității bucale, accentuate în timpul alimentației și de creșterea salivației, senzația de arsură bucală. Este important de știut că, în cele mai multe cazuri, afecțiunea recidivează. Există două tipuri de stomatită: cea herpetică, care reprezintă o infecție a virusului Herpex Simplex 1 (HSV 1) și apare din cauza scăderii imunității sau în condiții de stres, de obicei, la copii cu vârste între 6 luni și 5 ani, și stomatita aftoasă, cunoscută și sub denumirea de aftă bucală, frecventă atât la adolescenți, cât și la tineri și maturi.

- Cât de mult poate ajuta natura în cazul aftelor bucale?

- Foarte mult, pentru că oferă o sumedenie de soluții pentru cei care au contactat o astfel de afecțiune. Mușețelul, de exemplu, conține un compus chimic numit bisabolol sau levomenol, cu proprietăți antiinflamatorii și antiseptice, prin care poate reduce durerea aftelor bucale și poate grăbi procesul de vindecare a ulcerațiilor. În acest sens, aveți nevoie de un pliculeț cu ceai de mușețel sau o lingură cu flori uscate, învelite într-o bucată de tifon și apă proaspătă. Puneți mușețelul la înmuiat în apă (un minut dacă folosiți un pliculeț sau patru minute dacă optați pentru plante proaspete). Aplicați pliculețul sau tifonul direct pe afte și păstrați 10-15 minute. Tratamentul se aplică de două ori pe zi, până la vindecare. Foarte bună este gargara cu decoct de nuc. Preparatul se obține din trei linguri cu frunze mărunțite de nuc, la o cană cu apă. De ajutor vă este și gargara cu infuzie de pătlagină, preparată din două linguri cu plantă la 250 ml apă clocotită sau ceai din coajă de salvie. Decoctul din coajă de salcie se prepară adăugând la 250 ml apă clocotită o linguriță cu coajă de salcie, uscată și pisată. Și tot împotriva aftelor bucale, recomand uleiul de cocos, despre care se spune că este unul dintre cele mai bune remedii. Tratamentul este extrem de simplu: luați puțin ulei de cocos și puneți pe afte. La rândul său, uleiul de cuișoare conține eugenol, un calmant natural extraordinar, folosit de medicii stomatologi de secole pentru durerile de dinți și de măsea. Acesta se poate folosi inclusiv pentru durerea de afte. Remediile de mai sus sunt de mare ajutor și în cazul stomatitei herpetice.

„Mestecați pulbere de obligeană”

724 8 3- Au fost foarte multe cazuri de persoane care suferă de candidoză bucală asociată cu stomatita. Reușește natura să fie și aici de ajutor?

- În acest caz este bine să se consume iaurt natural, care conține probiotice și astfel este prevenită răspândirea infecției cu candida. Ca și opțiuni naturale, avem combinația dintre infuzia de gălbenele, muşeţel şi soc (două linguriţe la cană, de patru ori pe zi) sau uleiurile esenţiale de arbore de ceai, smirnă ori levănţică, administrate pe cale internă, două-trei picături diluate în apă, de trei ori pe zi. Eficiență mare în acest caz o are pulberea de obligeană, din care se mestecă şi se înghit, zilnic, două-trei linguriţe, pe parcursul a două săptămâni. Cavitatea bucală se clăteşte cu infuzie de muşeţel, coada-calului sau salvie. De asemenea, infuzia de turiţă-mare (clătiri ale gurii) este un foarte bun remediu în inflamaţiile mucoasei bucale. Persoanele afectate regulat de stomatită ar trebui să ia o doză zilnică de vitamina A, dar și vitamina E și vitamina B12, dozele fiind recomandate de specialist. Rădăcina de curcuma conține o substanță activă numită curcumină care îi oferă culoarea caracteristică, dar și proprietăți antiinflamatoare și antibiotice. Umeziți o cantitate mică de curcuma măcinată cu puțină apă și aplicați pasta obținută pe afte. Lăsați să acționeze câteva minute, apoi clătiți. În plus, puteți dezinfecta cavitatea bucală cu tinctură de propolis fără alcool.

- Există vreo restricție în ceea ce privește dieta în cazul bolnavilor de stomatită?

- Când simțiți o durere în interiorul gurii, renunţați la sucul de portocale, întrucât acizii pot irita şi mai mult pereţii cavităţii bucale şi pot crea răni, provocând o senzaţie de arsură şi prelungirea duratei procesului de vindecare. Trebuie să cunoaşteţi faptul că bacteriile din gură transformă, de asemenea, zahărul în acid. Aceasta este una dintre cele mai importante cauze ale cariilor dentare, dar poate prelungi şi prezenţa aftelor bucale, accentuând simptomele de usturime, de arsură sau chiar de durere. Cu alte cuvinte, zahărul trebuie consumat cât mai cu prudență.

Dacă dieta zilnică duce lipsă de nutrienți, e posibil să vă confruntați cu stomatită

„Bicarbonatul de sodiu neutralizează acizii din cavitatea bucală“

- Ce pastă de dinți trebuie să folosească un bolnav de stomatită?

- În general, pasta de dinți şi apa de gură care conţin sulfat de sodiu pot declanşa apariţia aftelor bucale în cazul persoanelor mai sensibile. În cazul în care se observă un astfel de efect al pastei de dinţi, este bine ca aceasta să fie schimbată cât mai repede. Tot împotriva stomatitei e util să clătiți gura cu apă sărată, care curăță rana și, totodată, ajută ca locul să se vindece. În plus, este diminuată și durerea. Eficiență deosebită în tratarea şi ameliorarea simptomelor afecţiunilor cavităţii bucale o are și bicarbonatul de sodiu. Pentru că este alcalin, acesta ajută la neutralizarea acizilor din cavitatea bucală, care irită şi inflamează ţesuturile. În acest caz, o linguriţă cu bicarbonat de sodiu se dizolvă într-o ceşcuţă cu apă călduţă, iar cu acest preparat se face gargară.