Main menu

header

de Elena Şerban

Planta mai este cunoscută şi sub denumirile de laba-leului sau stelaria. De la ea se pot folosi toate părţile, mai puţin rădăcina. Principiile active de la mantaua doamnei sunt taninii, ce împiedică dezvoltarea anumitor bacterii, şi flavonidele, ce revigorează uterul.

Ţine departe migrenele
Cunoscută sub numele ştiinţific de Alchemilla vulgaris, planta este frecvent folosită pentru combaterea diareii şi a leucoreei, având şi efect de curăţare a tenului. De asemenea, dacă este utilizat înainte de ciclul menstrual, ceaiul previne durerile menstruale. Tot sub formă de infuzie, stelaria combate migrenele, precum şi durerile de cap provocate de tensiune. Leucoreea este înlăturată dacă pacientul face frecvent băi de şezut.

Ceaiul contra diareii
Opăriţi două linguriţe cu frunze uscate de mantaua doamnei cu 250 ml de apă clocotită. După zece minute strecuraţi şi beţi la nevoie.

Învinge cefaleele
Primele semne ale durerilor de cap sunt semn că este cazul să pregătiţi imediat un ceai. Acesta se prepară astfel: amestecaţi două linguriţe cu frunze uscate de mantaua doamnei cu o linguriţă cu mentă (frunze uscate). Peste acestea turnaţi o cană cu apă clocotită. Lăsaţi circa zece minute-un sfert de oră şi apoi strecuraţi au atenţie. Beţi imediat ce se răceşte puţin şi este suportabil ca şi temperatură. Cine nu-l poate bea neîndulcit poate să folosească o linguriţă cu miere. Cefaleea dispare ca prin minune.

Amestec împotriva dismenoreei
Deşi este o plantă cu multe aspecte bune, mantaua doamnei trebuie amestecată cu gălbenele şi coada-racului pentru a obţine o mixtură care să calmeze durerile menstruale. Reţeta-minune este următoarea: o parte frunze uscate de mantaua doamnei, o parte frunze uscate de gălbenele, o lingură cu  coada-racului. Acest amestec trebuie fiert în 500 ml de lapte dulce câteva minute. După cinci minute strecuraţi şi apoi adăugaţi o linguriţă cu miere şi puţină scorţişoară. Fiertura calmează neplăcutele dureri specifice femeilor în perioada ciclului menstrual.

Băi contra leucoreei
Opăriţi patru linguri de frunze uscate de mantaua doamnei cu o cană cu apă fierbinte. Lăsaţi la infuzat zece minute şi apoi strecuraţi. Preparatul se toarnă într-un lighean cu apă caldă (cât rezistaţi) şi staţi cu şezutul în această baie până când se răceşte apa puţin (dar nu mai puţin de zece minute).

ATENŢIE! Dacă preparatele pe bază de mantaua doamnei sunt folosite pentru uz intern, există riscul ca sensibilitatea stomacului să crească.