Main menu

header

723 8 3de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Păducelul, plantă medicinală iubită încă din cele mai vechi timpuri, este un adevărat tezaur de substanțe bioactive, care îl plasează în topul vindecătorilor lumii pe cale naturală.

Previne Alzheimer

Încă din vremuri străvechi, păducelul era cunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice. Medicina tradiţională românească foloseşte preparatele din această plantă împotriva a zeci de afecţiuni. Păducelul are însuşiri multiple, printre care cele mai importante sunt acţiunile exercitate asupra aparatului cardiovascular. Planta este un renumit vasodilatator, în special la nivelul vaselor coronariene şi periferice, este hipotensivă și un excelent tonic cardiac. În aceste condiții, este indicată în insuficienţă cardiacă manifestată prin miocardită, cardiopatie ischemică şi accese de angină pectorală, în tulburări de ritm cardiac - aritmii, spasme vasculare -, precum și în ateroscleroză coronariană și nevroze cardiace cu stări de excitabilitate. De asemenea, la persoanele de vârstă înaintată, păducelul este un bun remediu în fazele de degenerare, prevenind alterarea capacităţii mentale, îndepărtând depresiile psihice şi simptomele bolii Alzheimer. Infuzia de păducel se prepară din o linguriţă cu plantă uscată la 250 ml apă clocotită. Se infuzează acoperit timp de 10-15 minute, se strecoară şi se beau două-trei ceaiuri neîndulcite pe zi, fracţionate în mai multe reprize, înainte de mesele principale, în cure de două-patru luni.

Are rol important în atacurile de panică şi lecuieşte agresivitatea

Planta acţionează asupra sistemului nervos prin efecte sedative și antispasmodice. Cercetări riguroase au pus în evidență faptul că păducelul are un rol important în oxigenarea şi hrănirea celulelor nervoase, mărind capacitatea de apărare a organismului. Ca urmare, tratamentele cu acest vindecător al naturii au efect în cazuri de atacuri de panică, ameţeli, migrene, emotivitate excesivă, insomnii, oboseală, stări de anxietate şi depresie psihică, agresivitate şi tulburări de comportament la copii. Păducelul are şi capacitatea de a combate tulburările de pubertate, ca și de menopauză, cu alaiul de simptome cum sunt bufeurile sau schimbările bruște de dispoziție. Se poate administra păducel sub formă de tinctură, preparată astfel: 20 g flori, frunze sau fructe uscate se mărunţesc într-un mojar sau se macină şi se pun la macerat în 100 ml alcool de 60 de grade, timp de 10 zile, într-un borcan închis ermetic. Se strecoară prin tifon, în sticluţe închise la culoare. Se consumă intern, câte 10-15 picături, diluate în 50 ml apă, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, în cure de trei săptămâni pe lună.

Luptă cu infecţiile genitale

Păducelul are efecte remarcabile și pe direcția tratării unor afecțiuni digestive. Astfel, se poate prepara un decoct prin macerarea a 100 g fructe zdrobite în 200 ml apă rece. După 12 ore se fierbe timp de cinci minute, se infuzează acoperit 10-15 minute, se strecoară şi se beau câte două căni cu decoct pe zi, având efecte în tratarea enterocolitelor, a enteritei şi a unor infecţii genitale.

Preparatele din păducel sunt considerate lipsite de nocivitate şi foarte bine tolerate de organism