Main menu

header

de Cristina Tache

Cireşele sunt deliciile verii. Negre, roşii, amare, sunt fructele cel mai aşteptate în sezonul cald. Ideale pentru compoturi, gemuri, salate de fructe sau consumate ca atare, cireşele trebuie să se regăsească din belşug în dieta noastră în timpul verii, mai ales pentru că, pe lângă dulceaţa lor, oferă şi o serie de proprietăţi terapeutice benefice pentru organism.

Cresc acuitatea vizuală
Cireşele au o acţiune favorabilă asupra imunităţii naturale, reglează aparatul digestiv şi fermentaţia intestinală. Au un conţinut mare de vitamina A, care creşte acuitatea vizuală şi întreţine ţesuturile. Prin acţiunea echilibrată asupra pH-ului sangvin, cireşele atenuează tulburările precum acidoza sau alcaloza, răspunzătoare de îmbătrânirea precoce.

Prietenele bolnavilor de gută
Sucul de cireşe ajută la eliminarea resturilor alimentare şi a toxinelor din organism. Este indicat în dieta reumaticilor, celor care suferă de gută şi de artrită. De asemenea, sucul de cireşe curăţă căile urinare şi intestinele. Cozile de cireşe sunt indicate în tratarea bolilor urinare, datorită calităţilor antiinflamatorii şi pentru că favorizează diureza. Pentru acestea se prepară un ceai din 30 g de cozi de cireşe, un litru de apă, ce se fierb zece minute. Apoi se strecoară şi se beau trei ceşti pe zi. Împotriva colicilor nefritice se fierb 50 g de cozi de cireşe într-un litru de apă. Se bea câte o ceaşcă de ceai înainte de fiecare masă.

Elimină toxinele
O cură exclusivă cu fructe cere prudenţă şi o creştere progresivă a cantităţii, pentru a nu risca anumite tulburări digestive. Organismul poate reacţiona violent la un nou stil de alimentaţie dacă trecerea nu se face cu atenţie. Cura de cireşe poate fi urmată în două moduri: minicură sau cură exclusivă.
Pentru o minicură, dimineaţa, pe stomacul gol, se începe cu o doză de 100 g de cireşe. Progresiv se creşte doza, ajungând la finalul celei de-a treia săptămâni la 500 g. Începând cu doza de 300 g, cantitatea se împarte în trei doze, consumate până la prânz, fără alte alimente.
În timpul curei trebuie evitat abuzul de grăsimi animale, zahăr rafinat şi alcool. Pentru a obţine rezultate pozitive se recomandă o alimentaţie uşoară.

Cură exclusivă pentru hepatici
Cura exclusivă se ţine maximum trei-patru zile, timp în care se mănâncă numai cireşe, două-trei kilograme pe zi şi se bea apă minerală. O astfel de terapie este recomandată hepaticilor, pentru că reglează funcţionarea ficatului, persoanelor demineralizate, celor cu afecţiuni biliare, anemicilor. De asemenea, are efecte benefice şi în cazul copiilor cu deficienţe de creştere, celor cu afecţiuni nervoase sau cu stări avansate de oboseală.

Cozile de cireşe vindecă infecţiile

Principalele plante folosite pentru tratarea infecţiilor urinare sunt: cozile de cireşe, coada-calului, rizomii de pir, mătasea de porumb, frunzele de mesteacăn, florile de coada-şoricelului, florile de soc, florile de muşeţel. Oricare ceai din aceste plante ajută în tratarea infecţiilor urinare. Se fac infuzii şi se beau două căni pe zi, pe perioada cât suntem afectaţi de aceste probleme.

Ceai antigripal
Se lasă la macerat 50 g de cozi de cireşe într-un litru de apă, timp de 12 ore. Apoi se fierb timp de zece minute şi se lasă la infuzat încă zece minute. Se strecoară, iar preparatul se bea de patru ori pe zi.