Main menu

header

721 6 1de Andreea Vasilescu şi Gabriela Comşa

Teoria asemănărilor este o metodă de observare a lumii plantelor medicinale, conform căreia forma și aspectul acestora ar avea legătură cu proprietățile lor terapeutice. Iată opt alimente care contribuie la buna funcționare a organismului și care ar putea vindeca organele cu care acestea seamănă, scrie bioalaune.fr. Răspândită în Europa, această teorie a fost folosită din Antichitate până în secolul al XVIII-lea. Astăzi, aceasta este mai degrabă în contradicție cu medicina modernă, dar este interesant să o analizăm. Plantele medicinale trebuie tratate cu mare grijă, motiv pentru care teoria asemănărilor trebuie privită cu precauție. Pe de altă parte, nu există niciun risc în privința legumelor, atât timp cât acestea sunt organice!

Nuca şi creierul

Un studiu a arătat că nucile întăresc abilitățile noastre cognitive, îmbunătățesc memoria și ne protejează neuronii de stresul oxidativ. Stresul oxidativ este cauzat de un dezechilibru între producția de oxigen reactiv și capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactivii intermediari sau de a repara cu ușurință prejudiciile rezultate. Într-adevăr, acest fruct uscat este bogat în fitochimicale și acizi grași polinesaturați, adevărate beneficii pentru buna funcționare a creierului, deoarece acestea ajută la lupta împotriva oxidării celulare și reduc inflamația. Un alt studiu a demonstrat că acei compuși polifenolici pe care îi conține nuca îmbunătățesc și legăturile dintre neuroni, sporesc neurogeneza (n.r. - crearea unui neuron) și elimină proteinele toxice. Nucile sunt recomandate cu predilecție pentru păstrarea sănătății neuronale și combaterea maladiilor degenerative, precum maladia Alzheimer.

Roșia şi inima

721 6 2Tăiați o roșie în două și veți vedea acolo două cavități asemănătoare celor ale inimii. Un studiu finlandez a atras atenția asupra binefacerilor roșiilor în materie de sănătate cardiovasculară. Acest studiu arăta că licopenul (un pigment cu virtuți antioxidante), conținut din plin de roșii, reduce riscul de accident vascular cerebral și de accident vascular cerebral ischemic (când un organ are lipsă de sânge). Spre deosebire de vitamine, care sunt prea fragile la fierbere, puterea de absorbție a acestui antioxidant crește atunci când roșia este preparată. Adăugați un pic de ulei de măsline, bogat în grăsimi polinesaturate și veți crește și mai mult rata de absorbție.

Avocado şi uterul

721 6 3Multă vreme interzis în regimurile alimentare, avocado este un fruct foarte interesant pentru sănătate, mai ales pentru femeile însărcinate. Forma sa de bec amintește de cea a uterului. Așa că avocado este benefic pentru viitoarele mame, căci conține vitamina B9, care nu este sintetizată de organism și care trebuie găsită fix în alimentație. Această vitamină este esențială pentru prevenirea malformațiilor fătului. Avocado mai conține și vitamina K, care intervine în procesul de coagulare a sângelui, mineralizarea osoasă și creșterea celulară. Grație proprietăților sale inflamatorii, această vitamină are grijă de sănătatea noastră cardiovasculară.

Morcovii şi irisul

Tăiați un morcov în două și veți putea vedea de-a lungul fibrelor o imagine care vă va aminti de irisul ochiului. Morcovii sunt foarte bogați în vitamine și antioxidanți, în special în betacaroten, care le și dă culoarea portocalie. Betacarotenul este sintetizat sub forma vitaminei A, esențială în buna funcționare a retinei. Ea se transformă în pigment fotosensibil, capabil să reacționeze la lumină, și permite și vederea pe timp de noapte. Anumite studii au demonstrat că o alimentație bogată în vitamina A și betacaroten ar putea diminua riscurile de degenerescență maculară.

Țelina şi oasele

721 6 4Tulpinile lungi de țelină cam seamănă cu oasele. Zeama lor furnizează numeroase minerale, cum ar fi siliciul, care stimulează producția de țesut articular și conjunctiv (membranele mucoase). Siliciul este un oligoelement indispensabil capitalului osos uman, mai prezent decât alte minerale, precum fierul sau zincul. El participă la fixarea calciului și magneziului în organism. Pe de altă parte, dacă nu consumați destule minerale, organismul riscă să și le caute în oase. Siliciul mai poate fi găsit în alte alimente, precum cerealele, leguminoasele sau fructele cu pectină.

Portocala și sânul

Portocala și grepfrutul tăiate în două seamănă cu o glandă mamară, cu sânul unei femei. Și chiar sunt benefice pentru sănătatea sânilor și mișcarea limfei în și în afara sânilor. Similitudinea între acestea și sâni poate că este mai mult decât o coincidență. Grepfrutul conține limonoizi, compuși fitochimici care au demonstrat că au efecte anticancer in vitro și la animale. Aceștia ar putea diminua proliferarea celulelor canceroase. Mai multe studii au arătat efectele benefice ale flavonoizilor conținuți în citrice asupra cancerului de sân. Ei inhibă dezvoltarea celulelor canceroase la șoareci și la celulele mamare umane.

Strugurii şi plămânii

Fiecare lob al plămânilor noștri conține bronhii constituite din alveole (ca niște mici buzunare) legate între ele de bronhiole. Aceste alveole seamănă cu niște struguri mai mici și permit oxigenului să treacă din plămâni în sânge. Consumul zilnic de fructe precum strugurii ar putea reduce riscul de cancer de plămâni și de cancer în general. Semințele de struguri conțin și un antioxidant de tip flavonoid, proantocianidina, care are efecte benefice asupra astmului și bronșitei cronice. Mai există și alte plante, fructe sau legume care ar putea semăna cu organe și ar putea avea rol terapeutic: ciupercile (tăiate în două) și urechea, ghimbirul și stomacul, bobițele din smochine și spermatozoizii, boabele de fasole roșie și rinichii, măslinele și ovarele, tija de coada-calului și coloana vertebrală.

Cartoful dulce şi pancreasul

721 6 5Cartoful dulce ar putea semăna cu pancreasul. El are, de altfel, un rol în buna sa funcționare. Cartoful dulce reglează nivelul de zahăr din sânge, participă la reglarea indexului glicemic în special la diabetici. Bogat în betacaroten, acest antioxidant puternic protejează toate țesuturile corpului, în special organe precum pancreasul, luptă contra îmbătrânirii celulare și joacă un rol în prevenirea cancerului de pancreas. Alte surse de betacaroten protejează radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea celulară și de cancere: roșiile, pepenele verde, caisa proaspătă, grepfrutul roșu sau portocala roșie.