Main menu

header

721 9 2de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Numit și sincopă, leșinul se poate produce printr-o pierdere bruscă a cunoștinței și a tonusului muscular, din cauza reducerii nivelului de sânge oxigenat care ajunge la creier. Ce remedii oferă natura în acest sens, aflați în rândurile următoare.

Cauzele apariției

Potrivit specialiștilor, leșinul este provocat de înfometare sau de diete necorespunzătoare, efort prelungit în aer liber, la temperaturi ridicate, purtarea hainelor foarte strâmte la nivelul părții superioare a corpului, lipsa de odihnă, statul pentru mult timp în picioare în spații închise, cu praf, stresul prelungit, șocurile emoționale puternice. Semnele care vă anunță că puteți suferi de o criză de leșin sunt palpitații, cefalee, vedere în ceață, transpirații puternice, greață, senzația de lipsă de aer și slăbiciune la nivelul picioarelor. La capitolul spasmofilie, cauzată de deficitul de minerale în organism, femeile tinere sunt cele mai afectate, întrucât pierd mai rapid calciu și magneziu din corp, ceea ce duce la crize manifestate prin tremur, tetanie (contracția mușchilor și înțepenirea membrelor), convulsii și, în stadii grave, leșin.

Consumați cât mai multe fibre!

Pentru a preveni apariția stărilor de leșin, trebuie să respectaţi o dietă echilibrată, atât din punct de vedere al alimentelor consumate, cât şi din punct de vedere al regularităţii meselor. Mâncați multe fibre şi limitaţi consumul de carbohidraţi rafinaţi, pentru a proteja pancreasul și a face ca nivelul zahărului în sânge să fie menţinut la cote normale. Atunci când aveți ameţeli e recomandat să stați neapărat pe scaun, cu capul aplecat între picioare. Specialiștii recomandă să aveți condiţii bune de respiraţie, iar locul unde vă aflați să fie foarte bine aerisit. Îmbrăcămintea trebuie să fie cât mai lejeră, iar indicat ar fi să fie aplicate pe frunte comprese cu apă rece.

Faceți inhalații cu cristale de bicarbonat de amoniu

Potrivit călugăriței Hildegard von Bingen, expertă în tratamentele naturale, „cine suferă de inimă sau leșină din pricina inimii să fiarbă două-trei minute frunze de cartofi în apă, la foc potrivit, apoi, după ce le-a strecurat, să pună plantele calde pe inimă și să le țină așa, cam o oră. Se va simți mai bine”. Un remediu de revigorare imediată este să aplicați pe tâmplele persoanei leşinate puţin ulei de levănţică. Uleiul de levănțică se poate pune și pe dosul încheieturii mâinilor, cu aceleaşi rezultate benefice și poate fi folosit şi pentru inhalaţii. Puneţi câteva picături din acest ulei pe un şerveţel sau pe o batistă curată şi daţi persoanei leşinate să inhaleze vaporii. Revenirea va fi rapidă. Alte inhalaţii care ajută la revenirea unei persoane leşinate sunt cele cu săruri, cele mai indicate fiind cristalele de bicarbonat de amoniu.

Încercaţi să vă liniştiţi şi să alungaţi gândurile rele

Fitoterapeuţii recomandă şi folosirea infuziei de ghimbir, de soc sau de rozmarin, care grăbește revenirea după un leşin. Luaţi câteva înghiţituri din aceste infuzii după ce v-aţi recăpătat cunoştinţa. Dacă leşinul a fost provocat de un şoc emoţional, este important să încercaţi să vă liniştiţi şi să alungaţi gândurile rele. În acest sens, puteţi apela la infuzie de roiniţă şi de muşeţel. Se recomandă consumul a trei-patru căni în fiecare zi, câteva zile după accident. Remediile se administrează imediat după ce pacientul şi-a revenit şi apoi din zece în zece minute, în cazul în care acesta simte că leşinul s-ar repeta.

O linguriţă cu miere, suc de fructe, o bomboană, puţin zahăr sau un biscuit vă vor ajuta să vă reveniţi, deoarece vor normaliza nivelul glicemiei