Main menu

header

720 8 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Un nedorit loc de frunte în to­pul suferințelor cu răspândire de masă îl ocupă cistita, o afecțiune care le chinuie mai ales pe femei. Cum îi veniți de hac, dar mai ales ce trebuie făcut pentru a îm­piedica apariția acesteia, aflați din interviul cu fitoterapeutul Mihai Apostol (medalion).

„Merișoarele împiedică E.coli să se fixeze pe pereții sistemului urinar”

- Ce este cistita și care sunt ca­u­zele apariției acestei afecțiuni?

- Cistita este o infecție a aparatului uri­nar ce poate fi asociată sau nu cu o infla­mație la nivelul uretrei. Deși nu este con­siderată o afecțiune gravă, netratată la timp poate ajunge să afecteze nu doar ure­terele sau uretra, ci și vezica urinară și rinichii. Cele mai multe infecții urinare sunt declanșate de bacteria numită Escherichia coli, care în mod normal trăiește în tubul di­gestiv, dar poate migra spre vezică și rinichi. Chlamydia este un alt microorga­nism care poate provoca infecții urinare, însă aceasta se transmite prin contact se­xual. La femei, pe lângă cauzele amintite anterior, cistita poate apărea și ca urmare a frigului și răcelii vezicii urinare, totul fiind declanșat și uneori agravat de o imunitate scăzută a organismului. Alte cauze care conduc la apariția cistitei sunt infecțiile cu Pseudomonas și Enterobacter, igiena pre­cară, dușurile vaginale frecvente care deze­chi­librează flora vaginală, modificând pH-ul, folosirea diafragmei, schimbările hormo­nale de la menopauză. Persoanele predis­puse la infecții urinare frecvente sunt fe­mei­le, bărbații de peste 55 de ani cu hi­per­trofie de prostată, diabeticii şi gravi­dele, pentru că urina acestora are un pH modificat, acest lucru favorizând multipli­ca­rea bacteriilor. Ca simptome, se întâl­nesc urinarea frecventă și urgentă, chiar dacă vezica nu este plină, micțiuni reduse cantitativ, usturime sau senzație de arsură la urinare, micțiune în timpul nopții, pier­dere involuntară de urină, dureri uretrale, dureri în regiunea inferioară a coloanei vertebrale. Simptome mai puțin obișnuite sunt sângele în urină și febra.

- Există vreo dietă de care cei care suferă de cistită trebuie să țină cont în procesul de vindecare?

- În primul rând trebuie mărit aportul de lichide la cel puțin doi litri pe zi, pentru a elimina cât mai repede conținutul infec­țios. De asemenea, trebuie evitate produ­sele de tip cafea sau cola, pentru că agra­vează iritația vezicii urinare. Nu se vor consuma alcool, alimente picante, condi­mente, citrice, roșii. Se va introduce în dieta zilnică consumul de pește gras, pentru că acesta relaxează musculatura netedă a căilor urinare, dar și de iaurturi, deoarece inhibă dezvoltarea microorganis­melor. Sucul de merișoare este excepţio­nal, întrucât conține fitonutrienți ce împie­dică E.coli să se fixeze pe pereții sistemului urinar și accelerează eliminarea ei prin uri­nă. Totodată, se va mări aportul de vita­mina C, pentru a întări sistemul imunitar și a regla pH-ul.

„Faceți băi de șezut cu lemn de santal!”

720 8 2- Îi poate ajuta natura cu remedii simple și eficace pe cei care suferă de cistită, pentru a scăpa cât mai repede de această neplăcută afecțiune?

- În cazul cistitei, un remediu foarte bun este tinctura de ienupăr, din care se consumă cinci picături de trei ori pe zi, pe o perioadă de trei săptămâni. De aseme­nea, timp de două-trei săptămâni, de trei ori pe zi, se recomandă o linguriță cu tinc­tură de coacăze negre. Atât pentru a pre­veni cistita, cât mai ales în timpul crizei, beți trei căni pe zi cu ceai de gălbenele și ienupăr. Plante ca urzica (frunze și rădă­cină) și strugurii ursului (frunze) sunt utile atât pentru vindecarea infecției care deter­mină cistita, cât și pentru calmarea arsu­rilor care însoțesc micțiunea, întrucât au proprietăți antiseptice și antiinflamatoare. Atenție! Ceaiul de strugurii ursului este contraindicat femeilor însărcinate. Sucul de afine este un remediu folosit din Anti­chitate în tratarea infecțiilor urinare, inclu­siv a cistitei, iar studiile actuale au confir­mat faptul că acestea au în compoziție substanțe care distrug eficient bacteriile, în special Escherichia coli, unul dintre ger­menii care stă cel mai frecvent la originea cistitei. Pentru prevenirea sau tratarea cis­titei, se consumă zilnic 100 ml suc de afine, timp de 10 zile. Ceaiul de mătase de porumb și cel de nalbă elimină durerile specifice cistitei. Pentru scăderea acidității din urină și, în consecință, pentru amelio­rarea simptomelor deranjante ale afecțiu­nii, este util ceaiul de mentă, în combinație cu ghimbir și ienupăr. Ca să preparați acest ceai, aveți nevoie de două lingurițe cu frunze uscate de ienupăr, un pumn cu frun­ze proaspete de mentă și două lingurițe cu rădăcină proaspăt răzuită de ghimbir. Plantele se amestecă, iar peste acestea se toarnă patru căni cu apă clocotită și se lasă la infuzat 10 minute. Licoarea se consumă împărțită în trei reprize, iar pen­tru un gust mai bun, se poate îndulci cu miere și se adaugă câteva felii de lămâie. Un ajutor în inhibarea dezvoltării bacteriilor în tractul urinar îl aveți din partea unei alte plante cu mari virtuți vindecătoare, nalba mare. Se pun două lingurițe cu rădăcină uscată sau tăiată cât mai mărunt în 300 ml apă fierbinte și se lasă la infuzat timp de zece minute. Se consumă de trei ori pe zi. De mare ajutor este și consumul de curcuma suc pur 10-20 ml pe zi, 10 ml în prevenție, 20 ml în acut, timp de 10 zile. Ideal este ca acestui preparat să îi fie adăugat piperină 5 mg și ulei de ghimbir, 2-3 picături.

- Bătrânii satelor foloseau cel mai frecvent pentru tratarea cistitei băile de șezut. Se mai folosește și acum acest remediu?

- Da, pentru că băile de șezut sunt ex­cepționale. Se recomandă băile cu lemn de santal, recunoscute pentru calitățile lor antibacteriene ce împiedică dezvoltarea culturilor de microbi, la nivelul vezicii uri­nare. Aveți nevoie de 10 picături de ulei esențial, pe care le puneți într-un lighean plin cu apă caldă. Se fac băi din șezut, preț de 20 de minute, timp de două săptă­mâni. Utile sunt și băile de șezut cu coada-calu­lui, coada-șoricelului și gălbenele. La un litru cu apă se pun cinci linguri din fiecare plantă, se lasă să fiarbă, apoi se amestecă cu puțină apă caldă și se fac băi în fiecare seară, timp de două săptămâni.

Persoanele predispuse la cistite ar trebui să evite băile în cadă și să facă doar dușuri, pentru a preveni infecțiile

„Purtaţi lenjerie din bumbac!“

- Se poate preveni apariția cistitei?

- Desigur. Această problemă poate fi evitată, dacă luăm în calcul câteva măsuri preventive extrem de uşor de urmat. În primul rând, pacienții trebuie să poarte lenjerie din materiale natu­rale, în special din bumbac. E foarte im­portant ca atunci când mergeți la toaletă, să vă ștergeți din față în spate, pentru a împiedica pătrunderea bacte­riilor în uretră. Mergeți să urinați de câte ori simțiți nevoia, altfel se poate inflama vezica. Pentru a elimina pătrun­derea bacteriilor, trebuie avut grijă la igienă înainte și după contactul sexual. Includeţi în regimul alimentar sparan­ghelul, o legumă cu proprietăţi diure­tice, care măreşte considerabil diureza şi este recomandat în caz de cistită, prostatită, litiază şi nefrită.

Ceaiul de strugurii ursului e contraindicat femeilor însărcinate