Main menu

header

718 7 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Plantă medicinală excelentă pentru detoxificarea ficatului și curățarea sângelui, dragaveiul vine din timpuri imemoriale cu o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Sprijină producţia de secreţie biliară

Dragaveiul, cunoscut şi ca ştevie creaţă, fortifică ficatul şi stimulează funcţia hepatică. De asemenea, dragaveiul susţine producţia de secreţie biliară şi măreşte capacitatea de transport a oxigenului de către globulele roşii. Per ansamblu, planta are efect fortifiant asupra întregului organism, ceea ce o recomandă împotriva anemiei, întrucât conține o cantitate semnificativă de fier. Se poate recurge la un tratament cu o infuzie combinată, din 20 g frunze de dragavei, 30 g schinduf, 30 g turtiță-mare și 20 g frunze de rozmarin. Puneţi 20 g din acest amestec într-un litru de apă clocotită, lăsaţi acoperit vasul timp de zece minute, apoi beţi câte o cană cu infuzie de trei ori pe zi, după mese, până la ameliorare.

Barieră în faţa bacteriilor

Dragaveiul este folosit de secole în alimentație, proprietățile sale aducând organismului vitamine și minerale foarte importante, cu precădere primăvara devreme, când se pot începe curele de refortificare a organismului după sezonul rece. Una dintre formulele des uzitate pentru remineralizarea corpului este vinul de dragavei, preparat astfel: 10 g rădăcină de plantă se amestecă bine cu 10 g scoarță de portocal, 5 g chinină, 5 g rădăcină de gențiană, 5 g scorțișoară, 1 baton de vanilie. Se pune amestecul într-un litru de vin roșu, se lasă la macerat zece zile, apoi se poate administra un păhărel, ca aperitiv, înainte de mesele de prânz și de seară. Dragaveiul este renumit şi pentru capacitatea de a stimula energia mentală și fizică, fiind și o barieră împotriva bacteriilor. Nu în ultimul rând, planta este recomandată și în restabilirea echilibrelor gastrice, fiind alcalinizantă.

Potrivit specialiştilor, dragaveiul conține de două ori mai mult fier decât spanacul!

Dragavei ca în Banat

Ingrediente: 1 kg frunze de dragavei tăiate fâșii, 50 ml ulei de măsline, 5 căței de usturoi tocați, 2 morcovi dați pe răzătoare, 2 cepe, 1 mână cu frunze de pătrunjel, 1 frunză de dafin, piper boabe, sare, 1 lingură cu făină, 1 linguriță cu boia dulce.

Mod de preparare: într-o tigaie se pune uleiul la încins și se călește usturoiul, care apoi se aruncă. În uleiul rămas se pun morcovii, ceapa și pătrunjelul. Se lasă până când amestecul devine sticlos, apoi se adaugă frunzele de dragavei și se mai menține totul pe flacără câteva minute. La final se condimentează cu sare, piper și foaia de dafin. Separat, într-o lingură cu ulei, căliți făina și boiaua, lăsați să dea câteva clocote, până se leagă, apoi amestecați cu dragaveiul și celelalte legume călite. Preparatul se poate servi cu smântână sau cu mămăliguță.