Main menu

header

717 8 1de Călin Popa şi Florinel Dumitru

Plantă medicinală care crește în nordul Africii și în Orientul Mijlociu, artemisia este folosită de sute de ani împotriva unui mare număr de afecțiuni dintre cele mai răspândite și mai frecvente.

Elimină paraziții și bacteriile

Artemisia conține anumiți compuși care și-au demonstrat eficacitatea împotriva paraziților și a bacteriilor. Ca urmare, planta, sub formă de infuzie, preparată din o linguriță cu artemisia uscată la un litru de apă fierbinte, este eficientă în lupta cu paraziții intestinali. Se consumă câte o ceașcă de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor. De asemenea, extractul de plantă a contribuit la eliminarea paraziților intestinali în trei zile de tratament administrat la recomandarea specialistului, arată webmd.com.

Micşorează nivelul de zahăr din sânge

Extractul de artemisia prezintă rezultate notabile și în combaterea diabetului de tip II, întrucât poate micșora nivelul zahărului din sânge, punctează literatura de specialitate. De asemenea, grație unor compuși pe care îi conține, planta se poate folosi împotriva aritmiei, calmând bătăile neregulate ale inimii și restaurând circulația sangvină normală. Se poate admi- nistra sub formă de tinctură, preparată astfel: într-un recipient se pune o ceșcuță cu plantă uscată, care se acoperă cu 100 ml vodcă. După șase săptămâni de macerare în loc întunecos, la rece, se strecoară și se păstrează în sticluțe mici. Se pun câte 20 de picături pe zi în ceai, în cure care pot dura maximum două săptămâni.

Antiinflamator redutabil, artemisia are efect împotriva astmului. Se poate utiliza extern, ambiental, în combinație cu alte plante, pentru împrospătarea aerului din încăpere și atenuarea, chiar prevenirea crizelor persoanelor care suferă de această afecțiune. Formula este următoarea: se combină o linguriță cu artemisia cu tot atâta lavandă și rozmarin. Se adaugă 1/2 litru de oțet de mere, se lasă la macerat patru săptămâni în loc întunecos, apoi se pune lichidul într-un recipient cu pulverizator și se folosește în camere. De asemenea, planta stă la baza unor preparate folosite în Germania pentru detoxificarea anuală a organismului.

PONT. Substanțele din artemisia pot distruge celulele canceroase în proporție semnificativă.