Main menu

header

de Anda Postolache

Socul este deopotrivă şi aliment, şi medicament, din el preparându-se foarte multe leacuri naturiste. Înfloreşte în luna mai, iar scoarţa şi frunzele au un miros neplăcut, aceasta fiind arma de apărare a arbustului împotriva dăunătorilor. Florile de soc (Flores sambuci) se culeg în zilele însorite de mai şi vor fi uscate la soare în săculeţi de pânză sau în sacoşe în care intră aerul.

Facilitează digestia
Cu ajutorul râşniţei pentru cafea se macină florile uscate de soc. Pulberea rezultată se va pune în recipiente de sticlă închise. Vor fi ţinute în locuri întunecoase şi reci, maximum două săptămâni, timp în care pulberea este folosită, căci altfel îşi pierde calităţile. Se iau trei linguriţe rase pe zi înainte de mese. Pulberea va ajuta persoanele care suferă de constipaţie şi au dificultăţi de digestie.

Dezinfectant pentru arsuri
15 linguri de pulbere de soc se pun într-un borcan, peste care se adaugă 400 ml de alcool alimentar de 45-50 de grade. Timp de două săptămâni se lasă la macerat în borcanul închis, după care lichidul se filtrează prin tifon, iar tinctura rezultată se pune la păstrare în sticluţe închise la culoare, în locuri întunecoase şi răcoroase. Se administrează câte două linguriţe pe zi. Tinctura este eficientă în cazurile de arsuri pe suprafeţe mici. Zonele afectate se dezinfectează întâi cu tinctură, apoi se pun comprese cu infuzie de flori de soc.

Spuneţi adio bronşitei
Pentru a preveni infecţiile urinare şi renale este foarte bună o infuzie combinată. Persoanele care au asemenea probleme vor face cure de două săptămâni la trecerea de la sezonul cald la cel rece şi invers. În acea perioadă se bea zilnic un litru de infuzie. Se pun la macerat patru linguriţe cu flori de soc în jumătate de litru de apă. Se lasă o noapte, apoi se filtrează, dar se păstrează şi apa respectivă. Planta rezultată după filtrare se fierbe cinci minute în jumătate de litru de apă, apoi se trece din nou printr-un filtru. Cele două produse, ceea ce a rezultat după macerare şi după fierbere se amestecă. Vom avea astfel un litru de infuzie combinată, din care se pot bea două căni pe zi sau se poate folosi extern pentru comprese şi spălături. Infuzia este bună în tratarea bronşitei, a sinuzitei. Se beau două căni pe zi timp de 14 zile.

Infuzia fierbinte scade febra
Se foloseşte mai mult ca intervenţie de urgenţă în cazuri de răceală, febră şi tuse. Se prepară o infuzie obişnuită, dintr-o  linguriţă, două la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute. Se administrează câte o jumătate de cană de trei ori pe zi.

Uleiul previne cancerul de piele
Se pun într-un borcan 15 linguri cu pulbere de soc, peste care se toarnă jumătate de litru de ulei de măsline. Se lasă la macerat două săptămâni. Apoi se strecoară, şi produsul se ţine în sticluţe închise la culoare, în locuri întunecoase şi răcoroase. Acest ulei este indicat pentru masaje, mai ales pentru persoanele care au pielea uscată.
În caz de arsuri solare se întinde uleiul de soc pe zonele afectate. Reface tegumentul şi poate fi folosit şi ca protecţie la radiaţiile solare, pentru prevenirea cancerului de piele.

Sucul micşorează nivelul colesterolului
Din fructele socului se poate face un suc foarte indicat în curele de dezintoxicare. Se culeg fructele negre ale socului, ajunse la maturitate, se spală bine, se zdrobesc exact ca şi cu strugurii atunci când facem must. Apoi se strecoară în tifon şi se beau câteva linguri înainte de masă. Copiii vor lua două-trei linguriţe.
Socul are o acţiune bună asupra colesterolului, în sensul că împiedică oxidarea lui în organism. Se face o cură de infuzie combinată astfel: timp de patru săptămâni se beau două căni pe zi, apoi se face o pauză de două săptămâni, după care se poate relua o dată cura.

Vine de hac gutei
Bolnavii de reumatism pot fi ajutaţi de soc printr-o cură de trei săptămâni. Se bea circa trei sferturi de litru de infuzie combinată pe zi. Această cură are efecte antiinflamatorii, depurative şi ajută la încetinirea proceselor degenerative. Detoxifiază organismul, elimină uraţii, fapt ce îi ajută în mod deosebit pe bolnavii de gută.

Precauţii

- în perioada alăptării nu se folosesc produse din soc;
- persoanele cu predispoziţii alergice vor manifesta prudenţă în folosirea remediilor din soc şi în general din plante, iar în cazul apariţiei simptomelor specifice alergiei (curgerea nasului, mâncărimi ale pielii, urechilor, ochilor, dificultăţi în respiraţie) se întrerupe administrarea remediilor pe bază de plante!