Main menu

header

712 7 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Denumită şi vindecuță, iarbă de tăietură sau buruiană de artritis, vindeceaua nu poartă întâmplător aceste nume paralele. Planta este recunoscută în fitoterapie pentru multiplele sale proprietăţi terapeutice, printre care şi cele hemostatice, antispastice şi diuretice.

Stopează formarea calculilor biliari

Tradiția spune că pe vremuri această plantă a fost căutată până şi de animalele sălbatice, care, atunci când au fost rănite, au mâncat-o să se vindece. Și asta pentru că vindeceaua are excepționale proprietăţi antiseptice, antioxidante, antihelmintice, expectorante, purgative, tonice şi uşor sedative și conține, pe lângă proteine, glucoside, taninuri şi glucozizi iridoidici, alcaloizi şi compuşi fenilpropanoizi. Din cele mai vechi timpuri, despre vindecea se știe că e diuretică și combate cu succes formarea calculilor renali. La rândul lor, cataplasmele cu frunzele plantei sunt un leac uimitor în vindecarea contuziilor oculare, iar sucul, în combinație cu ulei de trandafir, calmează durerile de ochi. De asemenea, pentru a cicatriza rănile proaspete, se folosesc frunze mărunțite de vindecea cu puțină sare. Potrivit fitoterapeuților, pulberea de vindecea, amestecată cu vin și miere, este un remediu util în balonare.

Calmează durerile puternice de stomac

Persoanele care au gripă și fac febră găsesc în vindecea un bun prieten. În acest caz, se amestecă 60 g vindecea și 30 g pătlagină (ambele bine mărunțite) cu 300 ml apă călduţă. Preparatul se recomandă a fi administrat și împotriva frisoanelor. În cazul durerilor puternice de stomac, se face infuzie din 30 g plantă foarte bine mărunțită și două cești cu apă fierbinte. Se lasă să se răcească puțin și se consumă. Împotriva durerilor de rinichi se amestecă 120 g plantă cu 27 de boabe de piper bine mărunțite și 150 ml vin, cât mai vechi. Se consumă un sfert de ceașcă de două ori pe zi. Totodată, 30 g vindecea amestecată cu vin călduţ vindecă hepatită, iar combinată cu hidromel reglează menstruația.

Adio migrene!

Frunzele de vindecea consumate crude au capacitatea de a opri lăcrimarea, iar pentru a preveni orbirea, se combină planta, în părți egale, cu virnanț. Pentru a combate hidropizia, se administrează o infuzie din 30 g plantă și cinci litri de apă fierbinte. Ca remediu în caz de migrene și de probleme pulmonare se utilizează infuzia de vindecea, două-trei căni pe zi. În dischinezie biliară și în gută este bun decoctul, obținut din 50 g plantă care se fierbe în 500 ml apă, timp de zece minute. Combinată cu vin, vindeceaua are și rolul de a reface tenul. Atenție! Preparatele pe bază de vindecea se vor administra doar sub stricta supraveghere a unui specialist, acesta fiind singurul care stabilește dozajul. Consumate în cantități mari, preparatele pe bază de vindecea pot deveni toxice. Planta nu se va folosi de femeile însărcinate și cele care alăptează și nici de persoanele care au afecțiuni ale ficatului.

Preparatele din vindecea au calităţi antiinflamatoare, antiseptice, sedative şi cicatrizante