Main menu

header

de Cristina Tache

Tratamentele naturiste sunt la îndemâna oricui, iar eficienţa lor a fost dovedită de-a lungul timpului.

Frunzele de nuc înving reumatismul
Pentru combaterea stărilor de nervozitate se fac băi locale sau generale cu decoct din frunze de nuc. Se pun 30-40 g de frunze tăiate mărunt într-un litru de apă. Pentru băi generale se folosesc 200 g de frunze la patru litri de apă. Baia durează 10-15 minute, fără ca pielea să fie frecată. Este un remediu eficient şi pentru calmarea durerilor reumatice.

Arsurile, calmate cu miere
Senzaţia de usturime în urma unor arsuri dispare dacă aplicaţi pe zona afectată puţină miere sau tinctură de propolis, de câteva ori pe zi. Propolisul conţine substanţe analgezice, care calmează imediat arsurile şi grăbesc vindecarea.

Pătrunjelul reduce inflamaţiile
Iritaţiile de la nivelul ochilor, cearcănele sau pungile de sub ochi pot fi ameliorate aplicând cataplasme cu frunze proaspete de pătrunjel zdrobite. Pătrunjelul are efect antiinfecţios, antiinflamator şi regenerativ.

Cresonul regenerează celulele
Pentru a avea o piele luminoasă şi sănătoasă se beau 100 ml de suc proaspăt de creson, acesta fiind un bun regenerator celular. Poate fi folosit şi extern, dacă este amestecat cu alcool de 90 de grade, în părţi egale. Cu soluţia obţinută se fricţionează scalpul, redând astfel vitalitatea părului.

Suc de castravete pentru pete pigmentare

Feliile proaspete de castravete sau compresele cu suc de castravete ajută la diminuarea petelor de pe piele şi a pistruilor. Castravetele este util şi pentru curăţarea şi revigorarea tenului.
Pentru a reda supleţea tenului obosit se folosesc comprese cu ulei de măsline. Pentru pielea uscată se aplică o mască obţinută dintr-un ou crud, bătut şi amestecat cu suc de fructe sau de legume (lămâie, morcovi sau castravete). Masca se aplică pe faţă, iar după 15 minute se clăteşte cu apă caldă. Tratamentul poate fi repetat de trei ori pe săptămână. Pentru un ten frumos, fără eczeme sau acnee, se bea câte un pahar cu suc de orz verde, timp de câteva săptămâni.