Main menu

header

710 9 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Apreciată şi cunoscută încă de pe vremea lui Hipocrate, iarba-mare vine din timpuri străvechi cu o multitudine de beneficii în tratarea unor afecțiuni dintre cele mai răspândite.

Potoleşte spasmele bronhice

Specialiştii în fitoterapie recomandă iarba-mare în primul rând ca pe un excelent expectorant. Favorizând eliminarea secreţiilor în bronşitele acute, planta calmează spasmele bronhice, uşurând tusea. În astm şi tuse convulsivă aduce uşurare, rădăcina acestei plante având şi o puternică acţiune antiseptică, ceea ce duce la utilizarea cu succes a ierbii-mari în toate afecţiunile aparatului respirator. Unul dintre preparatele cele mai eficiente este un macerat din iarbă-mare asociată cu rădăcină de nalbă şi lemn-dulce, din care se obţine un bun ceai pectoral. Din acest amestec în părți egale de plante se iau două linguriţe, care se pun la macerat, cu o ceşcuţă cu apă rece. Se lasă timp de opt ore, apoi se strecoară şi se îndulceşte. Se bea în decurs de o zi.

Mărește secreția biliară

Iarba-mare mai este cunoscută și apreciată și pentru capacitatea sa de a tonifica stomacul. De asemenea, planta calmează sistemul nervos, aducând o stare de linişte, urmată de somn. Datorită acţiunii diuretice, iarba-mare elimină toxinele din corp, influenţând favorabil stările reumatice și manifestările gutoase. În aceste cazuri se recomandă decoctul preparat din 20 g rădăcină de plantă la 200 ml apă, din care se iau trei-patru linguri pe zi. De asemenea, principiul amar aflat în rădăcinile de iarbă-mare măresc secreţia biliară, iar datorită alantolactonei şi izoalanctolanctonei, planta are proprietatea de a elimina paraziții intestinali. Totodată, iarba-mare se foloseşte cu succes şi în tratarea chisturilor, indiferent de localizare. În cazul celor renale, de exemplu, se prepară următoarea reţetă: în 1,5 litri de apă fiartă şi răcită se dizolvă o lingură cu drojdie, două linguri cu zahăr sau miere, apoi se adăugă patru linguri cu rădăcină de iarbă-mare tocată mărunt. Borcanul se închide şi se lasă la macerat timp de trei zile, la întuneric, la temperatura camerei, după care se păstrează la rece. Se beau câte 100-150 ml, de trei ori pe zi, între mese, până la terminare. Cura se repetă după o pauză de trei săptămâni.

Pentru evitarea posibilelor efecte adverse asupra sistemului nervos, este necesar consultul unui specialist pentru administrarea preparatelor de iarbă-mare

Grăbeşte cicatrizarea rănilor

Extern, iarba-mare are o altă serie de proprietăți. În cazuri de afecțiuni ale pielii, în special cele manifestate prin mâncărimi, se prepară un decoct de iarbă-mare, care se aplică sub formă de comprese, având rolul de a grăbi cicatrizarea. Compresele cu decoct din 20 g rădăcini uscate şi măcinate la 200 ml apă rece, care se fierbe 15-20 de minute, se folosesc de două-trei ori pe zi. Efectul este sporit dacă se asociază iarba-mare cu rădăcini de brusture. Planta are efect și în caz de cădere a părului. Se folosește sub formă de tinctură, preparată astfel: 200 g pulbere din rădăcini de plantă se pun într-un litru de alcool de 70 de grade, se macerează 15-20 de zile şi soluția rezultată se foloseşte pentru frecţii la nivelul scalpului, de una-două ori pe săptămână.