Main menu

header

708 10 1de Călin Popa şi Florinel Dumitru

Arbust ornamental foarte popular, buxus este și un vindecător pe care cercetările științifice abia încep să-l descopere la adevărata dimensiune.

Inhibă dezvoltarea nodulilor la sân

În scop terapeutic, de la buxus se folosesc rădăcinile, coaja şi frunzele, din care se prepară infuzii, decocturi sau tincturi. Planta are în componenţa sa substanţe active importante, vitamine, răşină, tanin şi mai ales buxenină, o substanţă rară, cu o puternică acţiune inhibitoare în dezvoltarea celulelor canceroase. Planta nu numai că acţionează pe termen lung ca inhibitor al dezvoltării formaţiunilor maligne, dar conferă şi o stare rapidă de bine pacientului bolnav de cancer. Rezultate notabile s-au înregistrat în cazuri de cancer de piele, de vezică urinară şi de colon. De asemenea, numeroși specialiști menţionează efecte benefice ale tratamentului cu buxus în cazul nodulilor la sân şi al chisturilor ovariene.

Recomandat în insuficiență hepatică

Buxus este, de asemenea, recomandat în combaterea asteniilor de primăvară și de toamnă, în tratarea unor afecțiuni ale ficatului, cum sunt insuficiența hepatică sau icterul. Se poate administra, la recomandarea și sub supravegherea specialistului, cu respectarea strictă a dozelor prescrise, decoct de buxus, preparat astfel: o linguriţă cu mlădiţe uscate şi mărunţite de plantă se fierb timp de două minute în 250 ml apă, apoi se lasă la infuzat timp de cinci minute. Acest preparat este de regulă folosit în tratarea bolilor de ficat, precum și în blocarea dezvoltării ţesuturilor afectate de ciroză. Totodată, buxus s-a dovedit redutabil și pe segmentul afecțiunilor inflamatorii, tratând eficient guta, reumatismul, artritele reumatoide. Preparatele obţinute din scoarţa arbustului au efect imunostimulator, fiind utilizate și ca tratament pentru dependenţii de droguri și persoanele infectate cu HIV.

Pont! Infuzia de buxus, preparată dintr-o lingură cu mlădiţe uscate şi mărunţite la o cană cu apă clocotită, combate viruşii şi bacteriile, vitaminizează şi întăreşte organismul, elimină stările de iritare, calmând sistemul nervos.