Main menu

header

de Anda Postolache

Cunoscută în popor şi sub numele de fumul pământului, iarbă de curcă sau fumariţă, planta al cărei nume ştiinţific este Fumaria officinalis poate fi numită, de fapt, planta tinereţii fără bătrâneţe, deoarece încetineşte procesul de îmbătrânire.

Fluidizează sângele
Specialiştii fitoterapeuţi au constatat că fumariţa face bine la ficat şi la rinichi, fluidizează sângele şi ajută la eliminarea excesului de grăsime. Fumariţa este o plantă anuală, ierboasă, înfloreşte din mai până în septembrie, când se poate recolta pentru a fi păstrată în zilele de iarnă. Poate creşte în grădini, special cultivată, dar iese  şi spontan pe câmpuri.
Principiile active ale acestei plante sunt: acidul fumaric, taninul, potasiul, alcaloizii, ceea ce o recomandă în tratamentul cefaleei, al constipaţiei, obezităţii, scorbutului, parazitozelor, asteniei, amenoreei, aterosclerozei, dischineziei biliare, febrei, hipertensiunii arteriale, afecţiunilor renale, eczemelor, acneei şi artritei.

Combate insomniile
Din frunze şi flori de fumariţă se poate face însă şi o infuzie utilă în curele de slăbire şi în tratarea constipaţiei. Pentru aceasta se folosesc 50 g de plantă uscată sau 40 g de plantă verde la un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute şi se bea neîndulcită, câte o ceaşcă înainte de masă. Cura se ţine două săptămâni. Acest ceai are efect hipotonizant şi poate duce la pierderi semnificative în greutate dacă este administrat o săptămână. După o pauză de o săptămână, efectele sunt hipnotice, de calmare, fiind benefic în insomnii.

Învinge psoriazisul
Extern, o infuzie mult mai concentrată de fumariţă este bună în tratarea acneei şi a eczemelor. Pentru aceasta se aplică pe zona afectată un tampon îmbibat în acest ceai.
Pentru tratamentul celorlalte afecţiuni enumerate mai sus se prepară o infuzie dintr-o linguriţă cu plantă mărunţită la o cană cu apă clocotită.
Ceaiul de fumariţă este recomandat şi în tratarea psoriazisului. Se administrează concomitent cu tratamentul extern. Ceaiul se prepară din amestecul următor: 40 g coada-calului, 30 g coajă de salcie, 50 g urzică, 10 g ventrilică, 20 g fumariţă, 30 g gălbenele, 20 g coada-şoricelului, 10 g coajă de stejar, 30 g tătăneasă, 40 g trifoi roşu. Într-o cană cu apă clocotită se pune o linguriţă din amestecul de plante menţionat. Se bea zilnic o cană.

Atenţie! Ceaiul mai concentrat şi folosit în cură prelungită are efect hipotonizant şi de scădere! Trebuie administrat cu prudenţă, deoarece în cure prelungite poate avea efect hemolizant.