Main menu

header

703 7 1de Călin Popa şi Florinel Dumitru

Supranumit și „arborele pielii”, mimoza tenuiflora face parte de secole din arsenalul sănătății și frumuseții unor culturi sud-americane, iar acum își dezvăluie potențialul vindecător în toată lumea.

Susţine producerea de colagen și de elastină

Mimoza tenuiflora este un copac veșnic verde, peren, originar din regiunea de nord-est a Braziliei. Proprietățile coajei copacului mimoza tenuiflora au fost exploatate încă de pe vremea mayașilor, pentru a vindeca diferite infecții și pentru a trata inflamații sau răni. Extractul de mimoză este noua senzație a cosmeticii, având proprietăți de regenerare cutanată. Ca urmare, este folosit pentru a vindeca fără urmă cicatrice, răni, vergeturi. Obținut din coaja „arborelui pielii”, extractul de mimoză este antioxidant, astringent, fiind util și pentru aplicații antiîmbătrânire. Mimoza tenuiflora este recunoscută azi pentru capacitatea sa de a reface epiderma afectată de diferiți factori. Regenerează în profunzime țesuturile pielii, are capacitatea de a stimula producerea de colagen și de elastină - aspect deosebit de important pentru regenerarea cutanată. Este folosită pe scară largă ca ingredient în diverse produse destinate cicatrizării.

Întârzie procesul de îmbătrânire cutanată

Pudra de mimoză tenuiflora este considerată de industria frumuseții un adevărat panaceu. Studii cosmetice riguroase au pus în evidență faptul că are acțiune de regenerator, de antibacterian şi de antifungic. În plus, protejează pielea împotriva agresiunilor externe și întârzie procesul de îmbătrânire cutanată. O excelentă formulă de mască cu efect revitalizant și cicatrizant este următoarea: se amestecă 10 g pudră cu 10 ml glicerină și 90 ml apă plată. Compoziția se lasă la macerat într-un recipient curat, în loc răcoros și ferit de lumină. După 24 de ore se filtrează, apoi se folosește imediat. Se poate prepara, de asemenea, și o variantă fără glicerină. Acest amestec este de mare ajutor în cazuri de acnee, de postacnee, de rozacee, de cicatrice de pori dilatați sau de scalp cu mătreață.

Acționează pentru regenerarea celulară

Pudra de mimoză își datorează efectele unor compuși de excepție: flavonoide, taninuri, saponine, alcaloizi, lipide, fitosteroli. Ca urmare, tratamentele cu acest produs de excepție joacă un rol important în protecția și regenerarea celulară, calmează pielea, fiind recomandate în dermatite, eczeme, împotriva cicatricelor, plăgilor şi rănilor superficiale. De asemenea, pudra din scoarță de mimoză tratează cu succes ulcerațiile venoase și îngrijește excelent pielea afectată de arsuri, inclusiv solare. Se poate utiliza amestecată cu apă, sub formă de măști proaspete și cataplasme, eventual cu adaos de argilă și alte pudre sau ingrediente active, precum și în combinație cu tonere, loțiuni, seruri, geluri. Ca antiseptic, pulberea din scoarță de mimoză are proprietatea de a elimina germenii patogeni de la suprafața pielii, curățând-o în profunzime, notează thedermreview.com.

Celebra actriță Salma Hayek a lansat o întreagă linie cosmetică bazată pe ingrediente naturale specific sud-americane, printre care mimoza tenuiflora