Main menu

header

702 9 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Cartoful mov este tot mai folosit în restaurantele din toată lumea nu doar datorită aspectului deosebit, ci şi pentru că a fost declarat una dintre cele mai mai sănă- toase legume din lume.

Oferă aportul energetic necesar pe parcursul întregii zile

În urma studiilor de specialitate, cercetătorii au observat că această legumă este bogată în vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre şi carbohidraţi, oferind astfel aportul energetic necesar pe parcursul întregii zile. De asemenea, cartoful mov este mult mai bogat în antioxidanţi decât cel obişnuit. Beneficiile pentru sănătate care derivă de aici sunt numeroase. Înainte de orice, consumul cartofului mov înseamnă o susținere superioară a sistemului imunitar și implicit o mai bună protecție în fața apariției tumorilor. Culoarea acestei legume este dată de prezența în cantitate mare a antocianinei, care, fiind antioxidant puternic, protejează organismul de diferite forme de cancer.

Reduce tensiunea arterială

Un alt beneficiu important al introducerii cartofului mov în dietă este acela că ajută la scăderea tensiunii. Studiile recente au arătat că tensiunea arterială a persoanelor care au consumat cartofi mov (gătiţi la aburi, fierţi sau la cuptor) a scăzut semnificativ. Au fost realizate mai multe experimente, ce au avut ca subiecţi persoane supraponderale şi obeze cu tensiune crescută, care au inclus şase-opt cartofi de dimensiuni mici, cu coajă cu tot, de două ori pe zi, în dietă, timp de patru săptămâni. Rezultatele obţinute au arătat că participanților la teste li s-au redus și tensiunea arterială diastolică, şi cea sistolică. Cercetătorii afirmă că efectul de reducere a tensiunii arteriale se datorează concentraţiei ridicate de antioxidanţi care se găsesc în mod natural în acest tip de cartofi. În plus, persoanele incluse în experiment nu au luat în greutate, cartofii fiind excelenţi şi în curele de slăbire, întrucât dacă nu sunt gătiți cu ulei conțin foarte puține calorii.

Cartoful mov conţine o varietate de fitochimicale benefice la niveluri similare cu cele existente în broccoli, în spanac şi în varza de Bruxelles

Pui Purple Majesty

702 9 3Ingrediente: 2 bucăţi de piept de pui, 15 cartofi mov mici, 2 roşii, cimbru uscat, usturoi, vin alb, pătrunjel proaspăt, sare, piper.

Mod de preparare: cartofii se spală şi se pun la fiert în coajă. Între timp, se pregăteşte puiul: se pun bucăţile într-un amestec de ulei, usturoi zdrobit, vin, sare, piper şi cimbru uscat. Se marinează 15 minute, întorcându-se pe toate părţile. Se scot apoi bucățile de carne din marinadă şi se frig pe grătarul încins. Se face o salată din roşiile scobite de miez, amestecate cu usturoi tocat, sare, piper, ulei şi pătrunjel tocat. Când sunt gata cartofii, se curăţă de coajă şi se asezonează cu puţin ulei, sare, piper şi pătrunjel. Se serveşte pieptul tăiat bucăţi cu salată de roşii deasupra şi garnitură de cartofi.