Main menu

header

702 10 2de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Substanţele complexe pe care le conţin organele acestei plante medicinale îi oferă proprietăţi de excepție în tratarea unui mare număr de afecțiuni, deopotrivă interne și externe.

Somnifer natural

Persoanele care au probleme cu somnul şi care se feresc de efectele adverse ale somniferelor chimice pot apela la soluţiile pe care le oferă natura. Una dintre plantele recunoscute pentru eficienţa împotriva insomniilor este ciuboţica-cucului. Această plantă cu flori galben-aurii creşte pe mai toate câmpiile, la marginea pădurilor şi sub tufişuri, iar fitoterapeuţii o consideră una dintre plantele cu efect somnifer garantat. Împotriva tulburărilor de somn se poate prepara un ceai, cu următoarea formulă: se amestecă 50 g ciuboţica-cucului, 25 g flori de levănţică, 10 g sunătoare, 15 g con de hamei şi 5 g rădăcini de valeriană. Se opăreşte o linguriţă cu vârf din această combinație în 250 ml apă şi se lasă să stea trei minute. Ceaiul se bea foarte cald, cu înghiţituri mici, înainte de culcare.

Scoate toxinele care generează artrita

Potrivit fitoterapeuților, planta are un binecunoscut efect depurativ, eliminând toate substanţele toxice care duc la artrită şi la boli reumatice. Se recomandă, în acest sens, consumul zilnic a două ceşti din ceaiul depurativ, după următoarea reţetă: 50 g ciuboţica-cucului, 50 g muguri de soc, 15 g frunze de urzici, 15 g rădăcini de păpădie. Se foloseşte o linguriţă cu vârf din acest amestec la 250 ml apă. Plantele se opăresc şi se lasă să stea trei minute. De asemenea, ceaiul de ciuboţica-cucului este şi un mijloc excelent de întărire a nervilor şi un leac pentru calmarea migrenelor.

„Medicament” pentru cefalee

De la ciuboţica-cucului sunt utilizate în scop terapeutic rădăcinile şi florile. Acestea sunt bogate în saponozide triterpenice, acid primulinic, amidon, zaharuri, ulei volatil, substanţe flavonoide, elemente carotenoide şi vitamina C. Din perspectiva efectelor sale fluidifiante, calmante, sedative, cicatrizante, sudorifice, planta poate fi utilizată și ca remediu în afecțiuni respiratorii. Astfel, ciuboțica-cucului tratează inflamarea căilor respiratorii, febra, cefaleea, gripa, laringita. Totodată, această plantă este un remediu eficient împotriva infertilităţii. Compuşii activi ajută la tonifierea musculaturii cervixului, a consistenței mucusului cervical și la reglarea ovulaţiei. Ceaiul de ciuboţica-cucului se prepară prin amestecarea unei linguri cu flori sau rădăcini uscate de plantă cu 250 ml apă clocotită. Poate fi consumat după ce a ajuns la temperatura camerei.

Ceaiul de ciuboţica-cucului este eficient în combaterea stărilor nervoase, contribuind la calmarea sistemului nervos central, a stresului şi a irascibilității

Vinul are calităţi remarcabile

Ciuboțica-cucului acționează eficient pe direcția tonifierii inimii. Un produs natural mai puţin cunoscut, dar cu foarte bune rezultate, este vinul de ciuboţica-cucului. Se umple o sticlă de doi litri cu flori proaspete, fără a se îndesa, iar deasupra se toarnă vin alb natural, curat. Florile trebuie să fie acoperite. Sticla se lasă astupată uşor cu un dop de plută să stea 14 zile în soare. În afecţiunile cardiace, se ia din când în când câte o linguriţă cu vin, până la maximum trei linguri pe zi.