Main menu

header

702 10 1de Călin Popa şi Eduard Popa

În tradiția populară, cervana a fost folosită secole la rând împotriva tusei și ca tonic al întregului organism. Efectele sale terapeutice continuă să aducă și azi beneficii sănătății omului.

Vă scapă de anorexie

Potrivit literaturii de specialitate, cervana, tezaur de ulei volatil, licopină, acid ursolic, malic, săruri minerale, poate fi utilizată împotriva hipertiroidiei. Se folosește și în afecțiuni ale căilor respiratorii, dilatând și tonifiind aceste traiecte, calmând tusea. De asemenea, ca sursă naturală de taninuri, cervana poate contribui la buna activitate a tractului gastrointestinal, curățindu-l și aducându-l la o activitate normală prin provocarea și mărirea secrețiilor gastrice. Prin urmare, planta stimulează pofta de mâncare, fiind recomandată în cazuri de anorexie sau diverse dezechilibre digestive. Se poate administra sub formă de suc din cervană proaspăt, care se obține folosind storcătorul de fructe. Se ia câte o linguriță cu suc de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de mese.

Utilă în tahicardie

Cervana poate fi utilă, la recomandarea și în dozele indicate de specialist, în cazuri de afecțiuni tiroidiene sau ale altor glande suprarenale. Se poate administra sub formă de decoct, preparat din o linguriță cu plantă la 250 ml apă. Se fierbe cinci minute, apoi se strecoară. Se pot consuma două căni pe zi, înainte de mese. De asemenea, potrivit unor studii de dată recentă, cervana ajută la normalizarea ritmului inimii, ceea ce ar putea recomanda planta în cazuri de tahicardie, notează herbal-supplement-resource.com. Totodată, cervana se poate dovedi eficientă în caz de convulsii. Se recomandă praful de plantă uscată, care se cerne după ce a fost obținut cu râșnița de cafea. Se poate lua de trei ori pe zi un vârf de cuțit cu cervană, cu 15 minute înainte de mese, apoi se bea puțină apă. Se pot face cure de lungă durată.

Extern, cervana se poate folosi la cicatrizarea rănilor sau pentru refacerea pielii lezate