Main menu

header

de Elena Şerban

Rădăcina albă ce nu lipseşte de pe tarabele pieţelor şi pe care o folosim pentru gustul ei bun în supe şi în ciorbe poate fi foarte bună şi în alte scopuri. De data aceasta, medicinale. Aparent banalul păstârnac (Pastinaca sativa) este o rezervă excelentă de provitamina A, vitaminele B1, B2, C şi de flavonide.

Reglează ciclul menstrual
Este indicat să consumaţi cât mai mult păstârnac şi orice alte vegetale ce conţin provitamina A, întrucât aceasta fortifică sistemul imunitar şi grăbeşte vindecarea organismului afectat de diferite boli. Uleiurile volatile conţinute în Pastinaca sativa ajută la digestie, calmează durerile de stomac şi se pare că au efect şi în combaterea bolilor de rinichi. De asemenea, păstârnacul are proprietăţi diuretice, depurative, antioxidante şi antireumatismale. Fiind emenagog, poate fi consumat de femeile care au ciclul menstrual dereglat.
Pentru a obţine aceste efecte, fie consumaţi suc de păstârnac fiert, fie sub formă de ceai de seminţe.

Facilitează digestia
Spre deosebire de alte legume, pe care este de preferat să le consumaţi crude, păstârnacul trebuie gătit cu puţin ulei, întrucât în acest fel se asimilează mai uşor provitamina A.
Ceaiul de seminţe se obţine opărind cu o cană de apă fiartă o linguriţă cu seminţe de păstârnac bine pisate în prealabil. După ce strecuraţi, beţi una sau două căni pe zi. Acest ceai ajută digestia dificilă şi stimulează rinichii şi vezica urinară.

Supă de păstârnac - Siluetă de invidiat

Un avantaj al consumului acestei legume e acela că, fiind deosebit de plină de substanţe nutritive, poate fi inclusă în meniul persoanelor care au probleme cu îngrăşarea. Cei cu tendinţe de obezitate sau cei care vor să slăbească trebuie să mănânce foarte multe supe preparate pe bază de păstârnac, ceapă şi praz.
Ingrediente: doi litri de apă, un kilogram de păstârnac, două fire de praz, două cepe, sare, ulei de măsline, pătrunjel verde, zeamă de lămâie.
Mod de preparare: puneţi într-un vas în care aveţi deja doi litri de apă clocotită, puţin sărată, păstârnacul tăiat rondele sau dat prin răzătoarea mare, prazul şi ceapa tăiate mărunt. Când legumele sunt gata, supa se poate pune în castronaşe. Înainte de a o consuma, adăugaţi câteva picături de ulei de măsline presat la rece, pătrunjel verde cât mai mult, zeamă de lămâie. Nu doar că această supă are un gust bun, dar şi asigură necesarul de vitamine, dar şi de minerale importante cum ar fi: fier, calciu, potasiu, magneziu şi iod.
Se mănâncă supa cu legume de cinci ori pe zi, în cantităţi moderate. Efectul e uluitor!